1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sisäpoliittiset huolet mutkistivat Ukrainan EU-suuntausta

Presidentti Viktor Janukovytš ei uskaltanut ottaa riskiä opposition vahvistumisesta ja talousvaikeuksista samaan aikaan. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi, että Ukrainan EU-tie ei kuitenkaan ole lopullisesti poikki.

Ulkomaat

Ukrainan kanssa solmittavan assosiaatio- ja vapaakauppasopimuksen oli tarkoitus kruunata Liettuan isännöimä Vilnan EU-huippukokous ensi viikolla. Nyt PR-voiton korjasi kovaa geopoliittista peliä pelannut Venäjä ja Euroopan unioni jäi nuolemaan näppejään.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes katsoo, että EU pelasi korttinsa huonosti, koske se näytti Ukrainalle liian pitkään vihreää valoa.

Presidentti Viktor Janukovytš pelasi pokeria EU:n kanssa, mutta EU itse antoi siihen mahdollisuuden.

– Euroopan unioni joutui huonoimpaan mahdolliseen tilanteeseen. Se antoi viimeiseen hetkeen asti Ukrainalle mahdollisuuden, mutta Ukraina kieltäytyi sopimuksen allekirjoittamisesta. Unioni sai hylätyn rakastajan roolin, Moshes sanoo.

Janukovytš ei ottanut riskejä

Moshes arvioi, että Ukrainan päätös keskeyttää neuvottelut assosiaatiosopimuksesta johtui presidentti Viktor Janukovytšin tarpeesta varmistaa uudelleenvalintansa vuoden 2015 vaaleissa.

– Janukovytšin politiikan päätavoite on uudelleenvalinta toiselle kaudelle helmikuussa 2015. Uudelleenvalinta ei ole varma jakautuneessa maassa ja jyrkästi heikentyvässä taloustilanteessa, Arkady Moshes kertoo.

Niinpä Venäjän poliittinen ja taloudellinen painostus ja EU:n painostus oppositiojohtaja Julija Tymošenkon vapauttamiseksi olivat liikaa presidentti Janukovytšille.

– Janukovytš ei yksinkertaisesti voinut ottaa yhtäaikaisesti niskoilleen kaikkia riskejä, riskiä maan taloustilanteen heikkenemistä ja riskiä opposition vahvistumista Tymošenkon vapauttamisen takia, Moshes sanoo.

Suurmielenosoitukset epätodennäköisiä

Julija Tymošenko on kehottanut kannattajiaan kaduille osoittamaan mieltä assosiaatiosopimuksen kaatumisen takia.

Arkady Moshes ei usko, että tilanne johtaa mihinkään vuoden 2004 oranssivallankumouksen kaltaisiin suurmielenilmauksiin. Vallitsevassa tilanteessa, status quossa, ei ole tapahtunut muutosta.

– Tämänhetkiset protestit tuskin johtavat mihinkään, koska tällä hetkellä status quo on palautettu. Ukraina ei liity Venäjän valtapiiriin, mutta ei toisaalta EU:n integraatiovyöhykkeeseenkään, Moshes sanoo.

Jos Ukrainan johto yrittäisi viedä maansa Venäjän johtamaan tulliliittoon, se voisi johtaa mielenilmauksiin ja joukkoliikehdintään Ukrainan keski- ja länsiosissa, jotka ovat Itä-Ukrainaa voimakkaammin suuntautuneet länsivaltoihin.

Ukraina ei vielä ole Venäjän taskussa

Venäjän tulliliittoon kytkeytyminen on kuitenkin epätodennäköistä.

– Sitä vastaan on liian monia taloudellisia tekijöitä. Tärkein niistä on, että Venäjä ei voi luvata Ukrainalle samanlaisia tukiaisia kuin Valko-Venäjälle, rahat eivät yksinkertaisesti riitä, Moshes sanoo.

Hän myös arvioi, että Venäjälle riittää nykyinen status quo, jossa Ukraina ei lähesty EU:ta ja Venäjä säilyttää vaikutuskeinonsa. Toisaalta maiden välillä vallitsee epäluottamus.

– Ukrainan ja Venäjän suhteita ei enää voi palauttaa vuoteen 2010, jolloin Janukovytš oli juuri noussut valtaan. Johtajien kesken ei vallitse luottamus, Moshes sanoo.

Ukrainan EU-suuntaus voi jatkua

Vilnan sopimuksen kaatuminen ei siis merkitse Ukrainan EU-suuntauksen loppua, Moshes arvioi.

– Strategisesti Ukrainan suunta viime 20 vuoden ajan on ollut pois Venäjästä. Keskinäinen taloudellinen integraatio on vähentynyt, kulttuurikontakteja on yhä vähemmän, ja poliittisesti Ukraina ei koskaan ole harkinnut liittymistä Venäjän ympärilleen rakentamaan turvallisuusjärjestelmään tai edes tulliliittoon, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes sanoo.

EU:n arvojen ja sääntöjen toteuttaminen vaatisi sisäpoliittisen tilanteen muutosta. Katseet kohdistuvatkin vuoden 2015 vaaleihin.

– Jos vaaleissa voittaa oppositio, eurooppalainen integraatio nousee uudelleen agendalle, ja se etenee nopeasti. Jos vaaleissa voittaa Janukovytš, jatkuu nykyinen tasapainottelu ja heilahtelu Venäjän ja lännen välissä, Moshes arvioi.

Lue seuraavaksi