Norjalaisnuorukaisesta tuli šakin maailmanmestari ensimmäisenä pohjoismaalaisena

Magnus Carlsen oli vain 13-vuotias tullessaan šakin suurmestariksi. Nyt 22-vuotiaana hän päihitti hallitsevan maailmanmestarin.

urheilu
Magnus Carlsen ja Viswanathan Anand pelaavat šakkia.
Magnus Carlsen (oik.) ja Viswanathan Anand kisasivat maailmanmestaruudesta kymmenennessä pelissä 22. marraskuuta 2013.EPA

Norjalainen šakin ihmelapsi Magnus Carlsen on pelannut itsensä maailmanmestariksi ensimmäisenä pohjoismaalaisena. Länsimaat ehtivät vailla maailmanmestaruutta miltei neljä vuosikymmentä.

22-vuotias Carlsen vei tittelin Intian Viswanathan Anandilta kymmenennessä pelissä, joka päättyi ratkaisemattomana. Sitä ennen Carlsen oli voittanut kolmesti ja pelannut tasan kuusi kertaa.

Anand on ollut hallitseva maailmanmestari vuodesta 2007. Hän on puolustanut titteliään useita kertoja voitokkaasti, mutta hävisi kotiyleisönsä edessä Chennaissa Intiassa itseään 21 vuotta nuoremmalle haastajalle.

Carlsen sanoo havainneensa Anandin taktiikassa heikkouksia, joita hän pystyi neljännestä pelistä alkaen käyttämään hyväkseen ja pakottamaan vastapelurinsa virheisiin.

Carlsenista tuli šakin suurmestari nipin napin teini-ikäisenä, vuonna 2004. Carlsenin opettajien joukossa on ollut aiempi maailmanmestari Garri Kasparov, joka saavutti tittelinsä vuonna 1985 muutamia viikkoja nuorempana kuin Carlsen nyt.