1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mauritanian vaalit punnitsevat islamistien kannatuksen

Tewassoul-puolue on ainoa radikaalin opposition puolue, joka ei boikotoi vaaleja. Se sanoo taistelevansa presidentin diktatuuria vastaan.

Ulkomaat
Mauritanian presidentti Ould Abdel Aziz
Mauritanian presidentti Ould Abdel Aziz. Kuva on lokakuulta 2012.Tienne Laurent / EPA

Mauritaniassa Länsi-Afrikassa järjestetään lauantaina vaalit, joissa asiantuntijoiden mukaan ratkeaa radikaalin islamistipuolueen kohtalo. Kuusi vuotta sitten laillistetulla puolueella on tarkkailijoiden mukaan kaksi vaihtoehtoa: puolue joko voimistuu tuntuvasti tai katoaa merkityksettömänä.

Vaalien voittajaksi ennakoidaan nykyistä valtapuoluetta, Tasavallan liittoa, mutta islamistinen Tewassoul saattaa tehdä tuntuvan kolon sen kannatukseen.

Tewassoul on näkemyksiltään ja tavoitteiltaan maltillisempi kuin maan islamistinen äärilaita. Puolueella on niin naisten- kuin nuortenjärjestö, ja se on sangen aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

Viime vuosien tavoite on ollut muun muassa arabian kielen yleistäminen korkeakouluopetuksessa. Mauritania on Ranskan entinen siirtomaa ja sen perintönä monissa asioissa ranskankielinen.

Suuri osa oppositiosta boikotoi vaaleja

Parlamentti- ja paikallisvaalit ovat Mauritanian ensimmäiset seitsemään vuoteen. Presidentti Mohamed Ould Abdel Aziz tuli valtaan vallankaappauksella viisi vuotta sitten. Seuraavana vuonna hän voitti vaalit, joiden rehellisyydestä esitettiin paljon epäilyjä.

Runsaan miljoonan äänioikeutetun kannatuksesta, 147 parlamenttipaikasta ja valtuustojen 218 puheenjohtajanpaikasta kilpailee puolitoista tuhatta ehdokasta 74 puolueesta. Maltillinen oppositio on mukana, mutta 11 radikaalin oppositiopuolueen liitosta Tewassoul on ainoa, joka osallistuu vaaleihin.

Tewassoul kutsuu vaalikampanjaansa taisteluksi Abdel Azizin diktatuuria vastaan. Vaaleja boikotoivien oppositiopuolueiden mukaan vaalit ovat nykyoloissa merkityksetöntä peliä.

Saharan länsipuolella, Atlantin rannalla sijaitsevaa islamilaista Mauritaniaa pidetään länsimaissa keskeisenä taistelussa islamistista al-Qaida-verkostoa vastaan. Al-Qaida-järjestöjä on niin Mauritaniassa kuin naapurimaissa Malissa ja yleisesti Sahelin alueella.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi