Koululaisille saa tarjoilla halal-lihaa Ruotsissa

Skånelaiset vanhemmat olivat valittaneet halal-lihan tarjoilemisesta kouluissa, koska kouluateriat eivät lain mukaan olla saa olla tunnustuksellisia.

Ulkomaat

Ruotsalaisissa kouluissa saa tarjoilla halal-lihaa. Ruotsalaisvanhemmat kolmesta eri kaupungista olivat valittaneet Koulutarkastuslaitokseen (siirryt toiseen palveluun) siitä, että heidän lapsilleen tarjoiltiin islamin sääntöjen mukaan teurastettua lihaa. He huomauttivat valituksissaan, että koululaki edellyttää, että kouluateriat eivät ole tunnustuksellisia.

Koulutarkastuslaitoksen perjantaisen päätöksen mukaan halal-lihan tarjoileminen kouluissa ei riko koululakia. Laki ei laitoksen mukaan säätele kouluaterioilla tarjottavan lihan teurastustapoja.

Koulutarkastuslaitos toteaa päätöksessään myös, että vaikka lapsilla ja oppilailla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa koulutukseen, se ei tarkoita, että heillä olisi oikeus päättää, kuinka kouluaterioilla tarjoiltava liha pitää teurastaa.

Skånelaiset vanhemmat olivat tehneet kolme valitusta halal-lihan tarjoilemisesta esikouluissa ja peruskouluissa Svedalan, Lundin ja Landskronan kunnissa loka- ja marraskuussa.