1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsi kiristää sotarikoslakejaan

Ruotsissa on annettu useita tuomioita sotarikoksista, joita tehtiin Jugoslavian sodassa.

Ulkomaat

Ruotsi aikoo kiristää sotarikoslakejaan, kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) uutistoimisto TT:n perusteella. Hallitus esittää uutta lakia kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista. Rikokset eivät ehdotuksen mukaan koskaan vanhenisi, ja tekijät voitaisiin tuomita Ruotsissa rikoksista, joita he ovat tehneet muissa maissa.

Ehdotetuista laeista rikos ihmisyyttä vastaan olisi kokonaan uusi rikos Ruotsissa. Se koskisi siviiliväestön laajaa tappamista, seksuaalista hyväksikäyttöä ja kiduttamista. Siitä voitaisiin tuomita neljästä vuodesta elinikäiseen vankeuteen. Suomessa rikoksia ihmisyyttä vastaan koskevat määräykset otettiin rikoslakiin (siirryt toiseen palveluun) vuonna 1974.

– Selkeä lainsäädäntö parantaa oikeuslaitoksen kykyä käsitellä tapauksia. Se on myös merkki siitä, että Ruotsi ei ole mikään maa, jonne voi tulla ja olla turvassa, jos on tehnyt tämäntyyppisiä rikoksia, oikeusministeri Beatrice Ask sanoo SvD:ssä.

Hänen mukaansa ei voi sanoa, että Ruotsi olisi sotarikollisille turvallinen vyöhyke, mutta uusi lainsäädäntö selkeyttää tilannetta entisestään. Uuden lain myötä Ruotsin laki harmonisoituu muiden maiden sotarikoslainsäädännön kanssa. Uusi sotarikoslaki voi astua voimaan jo heinäkuussa 2014, mikäli valtiopäivät hyväksyy sen odotusten mukaisesti.

Ruotsissa on annettu useita tuomioita Jugoslavian sodan aikana tehdyistä sotarikoksista vuoden 2006 jälkeen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi