1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ilmastokokous päätti trooppisen metsäkadon hillinnästä

Varsovan ilmastokokouksen merkittävimmäksi tulokseksi jäänee päätös, että trooppisten metsien suojelua parannetaan huomattavasti. Metsiensuojeluun ohjataan yli 200 miljoonaa euroa.

luonto
Hakattua metsää ja kyläläisiä kantamassa puuta sademetsän laidassa.
Kyläläiset kantavat akaasiapuuta Riaun maakunnassa Indonesiassa. Indonesian ilmastopäästöistä 80 prosenttia on seurausta sademetsien hakkuista ja turvesoiden kuivatuksesta.Mast Irham / EPA

Kehitysmaiden metsiensuojeluohjelmaan ohjataan rahaa 210 miljoonaa euroa, jotta metsäkadon aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt saataisiin kuriin. Säännöistä ehdittiin neuvotella kahdeksan vuotta. Myös menetelmistä ja toimeenpanosta sovittiin.

- Kehitysmaihin annetaan tukea metsävarojen hallintaan, metsien suojeluun ja kestävään metsien hoitoon, ympäristöministeri Ville Niinistö kuvaili päätöstä heti tuoreeltaan Varsovassa.

Niinistön mukaan tämä tulee olemaan Varsovan ilmastokokouksen merkittävin päätös.

- Metsien suojelulla ja metsäkadon ehkäisyllä autetaan ilmastoa heti. Sillä parannetaan hiilinieluja ja luonnon monimuotoisuutta kehitysmaissa jo nyt, eli tämä on nopea päästövähennyskeino ja parantaa ilmansuojelun tilaa jo tällä vuosikymmenellä, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan päätös kaksinkertaistaa REDD+ -metsähankkeiden vaikutuksen.

- Trooppinen metsäkato on yksi pahimpia hiilinielujen heikentämisen aiheuttajia. Metsäkadon ehkäisemisellä on iso merkitys ilmansuojelulle, paikallisten ihmisten elämään ja luonnon monimuotoisuudelle, Niinistö sanoo.

Metsähankkeiden piloteissa on muunmuassa parannettu valtioiden metsähallintoa ja mitattu metsävarojen suuruutta. Lisäksi paikallisille metsäkatoa kiihdyttäville elinkeinoille on pyritty kehittämään parempia korvaajia. Joskus ongelmia on aiheuttanut paikallisväestön sivuuttaminen päätöksissä.

- Metsäkadon pysäyttäminen on hyvin, hyvin vaikeaa kehitysmaissa. Siellä metsäsektorilla on paljon korruptiota ja paljon hyvin vaikeita tekijöitä, joita tässä päätöksessä huomioidaan vain osin. Niille maille, jotka tätä päätöstä ovat ajaneet, tämä sisältää merkittävän vastuun huolehtia tulevaisuudessa myös alkuperäiskansojen, paikallisyhteisöjen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta – kasvihuonepäästöjen vähentämisen lisäksi, arvioi Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Metsiensuojeluohjelman toimet käynnistyvät saman tien.

- Se astui voimaan tuossa, kun puheenjohtaja nuiji päätöksen pöytään. Konkretia alkaa heti. Tässä ei ole mitään vitkuttelua. Kaikki maat voivat lähteä näitä hankkeita toteuttamaan, Niinistö sanoo.

Ympäristöministeri Ville Niinistö oli huojentunut, kun metsäkadon ehkäisemiseen tähtäävä päätös oli tehty.
Varsovan ilmastokokous on jäämässä tuloksiltaan kokonaisuudessa laimeaksi, mutta vuosia pyöritelty metsien suojelua parantava päätös saatiin sentään aikaiseksi.
Lue seuraavaksi