1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Varsovan ilmastokokous vaarassa kaatua – kehitysmailta yllätysveto

Kehitysmaat vaativat teollisuusmailta lisää rahaa kokouksen viime metreillä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Jos sopua ei saada aikaan, on vaarana, että kokous kaatuu.

Ulkomaat
Varsovan ilmastokokous käynnissä.
Varsovan ilmastokokous käynnissä 22. marraskuuta.Janek Skarzynski / AFP / Lehtikuva

Varsovan ilmastokokouksessa kehitysmaat vaativat teollisuusmailta lisää rahaa vielä kokouksen viime metreillä. Teollisuusmailta pyydetyt summat ovat sen suuruisia, että mailla ei ole valtuuksia tehdä päätöksiä Varsovassa. Kehitysmaat vaativat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen miljardilupauksia eli lukuja siitä miten ilmastorahoitusta köyhille maille kasvatetaan vaiheittain matkalla kohti vuotta 2020.

- Kehitysmaat ovat hyvin näreissään siitä, että heidän mielestään riittävästi ilmastorahoitusta ei ole näköpiirissä. Sen takia vielä viime tunneilla väännetään aika isoista ja ratkaisevista asioista, sanoo kokousta Varsovassa seuraava Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Uhkana on jopa kokouksen kaatuminen ilman päätöksiä.

- On huolestuttava merkki, että näin myöhäisessä vaiheessa pyödällä on vielä isoja ristiriitoja ja maat tekevät vielä isoja muutosehdotuksia. On mahdollista, että koko kokous kaatuu ja päättyy tuloksettomana, mutta on mahdollista toki, että täältä kuilun partaalta vielä saadaan kokous pelastettua. Se on nähty monta kertaa aiemminkin, eli hyvin tukalissa olosuhteissa on saatu sopu aikaan, Tynkkynen sanoo.

Jos Varsovasta lähdetään tyhjin käsin ilman päätöksiä, se vaikeuttaa merkittävästi laajan ilmastosopimuksen tekemistä, josta on tarkoitus päättää kahden vuoden päästä Pariisissa.

- Varsovan kokouksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on kartoittaa, mitä pitäisi tehdä ennen Pariisin ilmastokokousta vuonna 2015. Jos tällaista viitoitusta ei täältä saada aikaan, silloin neuvottelut ovat aika hataralla pohjalla ja vaarana on se, että riittävän paljoa ei saada aikaiseksi riittävän nopeasti, summaa Tynkkynen.

Ilmastokokouksen piti loppua perjantaina, mutta kokous jatkuu edelleen.

Lue seuraavaksi