1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kaikki maat pysyivät mukana kevyissä ilmastotalkoissa

Varsovan ilmastokokous on päättynyt varsin laihoin tuloksin. Mailta ei vaadittu sitovia tavoitteita päästövähennyksistä, mutta kaikkien maiden on kuitenkin ryhdyttävä heti miettimään millaisia ilmastotoimia ne ovat valmiita tekemään.

luonto
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon testasi bambusta rakennettua polkupyörää Varsovan ilmastokokouksessa 20. marraskuuta.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon testasi bambusta rakennettua polkupyörää Varsovan ilmastokokouksessa 20. marraskuuta.Pawel Supernak / EPA

Lähes vuorokauden yliajalle venynyt Varsovan ilmastokokous saatiin päätökseen lauantai-iltana. Kokous pääsi sopuun, vaikkakin laihaan sellaiseen, maiden päästövähennystoimista.

Päästövähennystavoitteita odotetaan kaikilta johtavilta talouksilta, myös esimerkiksi Kiinalta ja Intialta. Myös muiden maiden pitää ilmoittaa päästötoimensa. Varsinaisia laillisesti sitovia tavoitteita ei kuitenkaan vaadita.

- Kyllä Kiina ja Intia hyvin voimakkaasti vastustivat sitoumuksia. He eivät halua ennen Pariisin 2015 kokousta kansallisesti velvottavia päästövähennystavoitteita, jotka ovat kansainvälisoikeudellisesti sitovia, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi heti kokouksen päätyttyä Varsovassa.

Järjestöt tuomitsivat löperöksi

Kokouksen päätöslauselmassa sanamuotoja päästövähennyksistä lievennettiin niin, että kaikki maat olivat valmiita ne hyväksymään. Kansalaisjärjestöt laajalla rintamalla tuomitsivat kokouksen annin löperöksi. Kompromissia pidettiin silti parempana kuin kokouksen kaatumista. Kokousta seurannut Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen piti sopimusta kuitenkin tyydyttävänä.

- Kaikkien maailman maiden on tästä eteenpäin mietittävä, mitä he voivat tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Nämä toimet tullaan kirjaamaan uuteen ilmastosopimukseen, Tynkkynen sanoi.

Lisää painetta ilmastotoimiin siirretään siis ensi vuoden ilmastokokoukseen Peruun, jotta kahden vuoden päästä saataisiin aikaan kattava ilmastosopimus Pariisissa. Varsovan kokoukselle ei voi siis antaa kovin hyvää arvosanaa.

- Kysymys on siitä, onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä. Jos ajatellaan, mikä on tarve ja kuinka kiireellisesti maailman pitäisi edetä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, niin silloin kouluarvosana on varmaan joku vitonen, Tynkkynen sanoi.

Hiiliteollisuus saneli

Varsovan kokouksessa oli vahvasti läsnä päästövähennyksiä vastustava hiili-, öljy- ja kaasuteollisuus. Kokouksen isäntämaa Puola järjesti myös hiiliteollisuuden kokouksen samaan aikaan ilmastoneuvotteluiden kanssa ja piti kokouksissa tiukasti kiinni hiileen perustuvasta energiantuotannostaan.

- YK:n 19. ilmastokokous tullaan muistamaan Puolan sysimustana hiilikonferenssina. Ilmastokokouksessa esiteltyjen tutkimusten mukaan valtaosa olemassaolevista fossiilisista polttoainevaroista on jätettävä käyttämättä, jos ilmastokatastrofi halutaan välttää, kommentoi kokouksen antia Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Vuosittaisten ilmastokokousten perimmäinen tarkoitus on yrittää rajoittaa maapallon lämpötilan nousu siedettävänä pidettyyn kahteen asteeseen.

Lue seuraavaksi