1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkimus: Urheilun katsominen voi parantaa kuntoa

Kokeissa urheilusuorituksen katsominen videolta kiihdytti koehenkilöiden sykettä, aineenvaihduntaa, verenkiertoa ja hientuotantoa.

tiede
Mies juoksee metsässä.
Yle

Tiedejulkaisu Frontiers in Autonomic Neurosciencessa julkaistun australialaisen tutkimuksen mukaan pelkkä urheilun katsominen voi parantaa kuntoa.

Koejärjestelyssä henkilöille näytettiin silmien kautta kuvattua videomateriaalia juoksemisesta. Huomattiin, että videon katsominen kiihdytti koehenkilöiden sykettä, aineenvaihduntaa, verenkiertoa ja hikoilua. Koehenkilöiden tila palasi normaaliksi simuloidun juoksun jälkeen.

Tutkijoiden mukaan nyt on ensi kertaa todettu, että ihmisen lihasten sympaattinen hermosto reagoi urheilun katsomiseen.

- Tiesimme, että sympaattinen hermosto kiihdyttää toimintaansa liikuntaharjoituksissa. Nyt olemme osoittaneet, että sama tapahtuu myös ihmisen katsoessa liikkuvaa kuvaa, jossa hän ikään kuin liikkuu itse, sanoi Länsi-Sydneyn yliopiston tutkija Vaughan Macefield.

Tutkimus tehtiin upottamalla koehenkilöiden hermoihin ohuita neuloja, jotka mittaavat hermoston sähköisiä signaaleja. Koe aloitettiin näyttämällä henkilöille paikallaan olevaa kuvaa, jonka näkeminen ei vaikuttanut hermoston toimintaan. Seuraavaksi näytettiin 22 minuutin pituinen video nopean hölkkääjän näkökulmasta.

Tutkijat varoittivat kuitenkin, että havaitut muutokset olivat niin pieniä, ettei simuloidusta hölkästä ole oikean urheilun korvikkeeksi.

Lue seuraavaksi