1. yle.fi
  2. Uutiset

Israel ärähti Iran-sovusta: Sopimus on huono

Israel on syyttänyt Irania pitkään ydinaseen kehittämisestä. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kuvaa neuvottelutulosta "historialliseksi virheeksi".

Ulkomaat
Iranilaisopiskelijat polttivat jäljitelmän Israelin lipusta Fordon ydinlaitoksen läheisyydessä 19. marraskuuta.
Iranilaisopiskelijat polttivat jäljitelmän Israelin lipusta Fordon ydinlaitoksen läheisyydessä 19. marraskuuta. Sadat opiskelijat muodostivat ihmisketjun laitoksen ympärille osoittaakseen tukensa Iranin ydinohjelmalle. Israel on syyttänyt Irania pitkään ydinaseen kehittämisestä.Azin Haghighi / EPA

Israel on ilmaissut pettymyksensä Iranin ydinohjelmasta saavutettuun sopuun. Israelin pääministerin kanslian lausunnon mukaan sopimus on huono.

- Sopimus antaa Iranille sen mitä se halusikin: osittaisen pakotteista luopumisen ja pysymisen ydinohjelman keskeisessä osassa, lausunnossa sanotaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kuvannut neuvottelutulosta historialliseksi virheeksi.

Valtiovarainministeri Naftali Bennetin mukaan Israel ei ole sidoksissa saavutettuun sopuun ja sillä on oikeus puolustaa itseään.

Israelin ulkoministerin Avigdor Lieberman sanoo, että sopimus on suuri diplomaattinen voitto Iranille. Liebermanin mukaan Iran on nyt saanut tunnustetun oikeuden rikastaa uraania.

Israel on syyttänyt Irania pitkään ydinaseen kehittämisestä. Iran on pitänyt syytöksiä perusteettomina.

Iran ja kuusi suurvaltaa pääsivät sopuun Iranin ydinohjelmasta Geneven neuvotteluissa varhain sunnuntaiaamuna.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi