Tuomioja: Iran-sopimus erittäin hyvä uutinen Lähi-idän alueelle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja katsoo, että Iranin kanssa saavutettu sopu ydinohjelmasta voisi toteutuessaan auttaa muidenkin Lähi-idän ongelmien ratkaisussa.

Ulkomaat
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Iranin ja kuuden valtion saavuttamaa alustavaa sopimusta Iranin ydinohjelmasta erittäin hyvänä uutisena.

– Hyvistä uutisista on ollut puutetta varsinkin laajan Lähi-idän alueelta. Kun tässä sitten edetään ja sopimus pitää, se voi auttaa myös muiden alueella olevien ongelmien ratkaisua, Tuomioja sanoo.

Iranin ja ulkovaltojen suhteiden koheneminen voisi esimerkiksi parantaa Geneveen kaavaillun Syyrian-rauhankonferenssin onnistumismahdollisuuksia. Syyria on tukenut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa.

Kaikkien alueella vaikutusvaltaisten tahojen apua tarvitaan osapuolten saamiseen neuvottelupöytään.

– Jos tämä nyt esimerkiksi jo voisi johtaa siihen, että Irankin osallistuu toivon mukaan pian toteutuvaan Geneve-2-konferenssiin, silloin se vahvistaa jonkin verran rauhanmahdollisuuksia, Tuomioja pohtii.

Israel on suhtautunut Iranin kanssa tehtyyn sopimukseen erittäin kriittisesti. Ulkoministeri Tuomioja arvioi, että Israelin vastustus ei nyt kaada sopimusta.

– Israelhan ei ole tässä suoraan mikään osapuoli. Tuntuu siltä, että Israelissa ei välttämättä luoteta mihinkään muuhun kuin voimapolitiikkaan. Tässä on nyt niin laaja kansainvälisen yhteisön ja kaikkien turvaneuvoston pysyvien jäsenten tahto takana, että kyllä tämä siltä pohjalta tuntuu olevan ainoa järkevä ja käyttökelpoinen tie.

Iran ja Yhdysvallat ovat korostaneet, että saavutettu sopimus on vasta ensimmäinen askel.

Ulkoministeri Tuomioja suhtautuu toiveikkaasti siihen, että nyt tehdyn askeleen takana olevan poliittisen tahdon varassa pitäisi kyetä ratkaisemaan eteen tulevat jatkokysymykset.

– Aina täytyy varautua siihen, että tulee vielä hankaliakin tilanteita.

Maltillisena pidetyn Hasan Rouhanin nousu Iranin presidentiksi pohjusti edistysaskeletta neuvotteluissa.

Tuomioja arvioi, että YK:n yleiskokouksessa Yhdysvaltain ja Iranin puheista heijastunut sovitteleva henki loi pohjaa sille, että Yhdysvallat ja Iran olivat nyt valmiita keskustelemaan toistensa kanssa.

– Varmasti taustalla on toki se, että nämä Iraniin kohdistuvat pakotteet ovat myöskin vaikuttaneet, Tuomioja sanoo.