1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Pyhän Pietarin kiistellyt luut tuotiin ensimmäistä kertaa esille

Paavi Franciscus rukoili sunnuntaina Pyhän Pietarin arkun ääressä. Arkussa säilytetään luita, joiden uskotaan kuuluneen roomalaiskatolisen kirkon ensimmäiselle paaville.

Paavi Franciscus siunasi apostoli Pietarin luut ennen messua Pyhän Pietarin aukiolla Vatikaanissa 24. marraskuuta. Kuva: Maurizio Brambatti / EPA

Apostoli Pietarin luut ovat olleet ensimmäistä kertaa esillä sunnuntaina Pietarinaukiolla pidetyssä juhlaseremoniassa.

Kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyivät päivällä aukiolle nähdäkseen edes vilauksen jäännöksistä eli kahdeksasta luunpalasta. Luiden pituus on noin kahdesta kolmeen senttimetriä, ja ne oli aseteltu pronssiarkussa olevalle norsunluusta tehdylle alustalle. Luita säilytetään yleensä paavin asunnolla sijaitsevassa pienessä kappelissa.

Paavi Franciscus rukoili juhlallisen seremonian alussa pronssiarkun edessä. Jalustalla olleen arkun ympärille oli aseteltu valkoisia ja keltaisia ruusuja.

Luiden kuulumisesta Pyhälle Pietarille on kiistelty pitkään. Luut löydettiin 1940-luvulla kaivausten yhteydessä Pietarin muistomerkin vierestä, mutta ne päätyivät silloin vielä laatikon pohjalle. Vasta myöhemmissä kaivauksissa arkeologit huomasivat haudan yhteydestä kirjoituksen "Petros eni", joka tarkoittaa "Pietari on täällä".

Kirjoituksen löytänyt arkeologi Margherita Guarducci arvioi tuolloin, että luut kuuluivat noin 60 - 70-vuotiaana kuolleelle miehelle, joka oli haudattu purppuranvärisissä vaatteissa, joissa oli kultakirjailua. Paavi Paavali VI vakuuttui tiedoista ja kertoi vuonna 1968, että Pietarin luut on tunnistettu. Luista ei ole otettu DNA-näytteitä. Vatikaanin mukaan se ei aio ryhtyä luiden suhteen uusiin tutkimuksiin, sillä se haluaa kunnioittaa ihmisiä, jotka ovat aina uskoneet luiden kuuluvan apostoli Pietarille.