Elinkaarimalli takaa koulut ja päiväkodit kasvavassa Mäntsälässä

Mäntsälä suunnittelee investointien turvaamista elinkaarimallin avulla. Yksityinen palveluntuottaja voisi nostaa 35 miljoonan euron investoinnit pois kunnan omilta harteilta.

Mäntsälä
Saaren koulu Mäntsälässä
Saaren koulu Mäntsälässä.Jussi Räty

Mäntsälä aikoo vähentää kunnan investointipaineita hyödyntämällä niin sanottua elinkaarimallia. Elinkaarimallissa kaupunki maksaa kiinteistön rakentamiskustannukset vuokrana esimerkiksi 30 vuoden aikana. Tuon ajan rakentaja vastaa kiinteistön kunnosta ja toimivuudesta.

Suuren väestönkasvun vuoksi Mäntsälä ei kykene toteuttamaan esimerkiksi kouluja ja päiväkoteja lainarahalla. Mäntsälän investointitarve vuosina 2014-2020 on noin 80 miljoonaa euroa, joista toimitilahankkeiden osuus on yli 50 miljoonaa.

Mäntsälän investointitarve vuosina 2014-2020 on noin 80 miljoonaa euroa, joista toimitilahankkeiden osuus on yli 50 miljoonaa.

Mäntsälän tekninen johtaja, Hannu Seppälä

- Mäntsälän kokoisessa kunnassa, jotta investoinnit olisivat kestävällä pohjalla, investointitason pitäisi olla noin kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa. Nyt investointimme on vuositasolla noin 14 miljoonan euron luokkaa. Elinkaarimallin avulla siirtäisimme noin 35 miljoonan euron kokonaisuuden yksityiselle palveluntuottajalle, Mäntsälän tekninen johtaja Hannu Seppälä selventää.

Kasvavalla kunnalla on paine viedä hankkeita eteenpäin. Tänäkin vuonna Mäntsälässä on valmistunut lisää kouluja ja päiväkoteja. Lisäksi suunnittelupöydällä on uusi kouluhanke sekä liikenneväyliä.

- Yksityinen palveluntuottaja, joka on esimerkiksi keskittynyt koulurakentamiseen, pystyy toimimaan kuntaa tehokkaammin ja voi myös yksilöllisemmin kehittää vaikkapa energiansäästöön liittyviä asioita, sanoo Mäntsälän tekninen johtaja Hannu Seppälä.

Seppälän mukaan kunnan kasvuvauhdissa rahan riittävyys ei ole ainoa huolenaihe. Mäntsälässä toimitilarakentamisen investoinneista vastaa neljä henkilöä, joten lisäkäsille on käyttöä.

Mäntsälän kunnanhallitus käsittelee elinkaarimallin käyttöönottoa kokouksessaan maanantaina 25.11. Kunta tekee asiasta lopullisen päätöksen vasta kilpailutuksen jälkeen.