Riian romahduksessa kateissa yhä yli kymmenen, ei toivoa elossa löytymisestä

Latviassa kysytään, miten kaksi päivää aiemmin rakennustarkastuksen läpäisseen ostoskeskuksen katto saattoi romahtaa.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät etsivät ihmisiä Maxima-kaupan raunioista 22. marraskuuta.
Pelastustyöntekijät etsivät ihmisiä Maxima-kaupan raunioista perjantaina.Ilmars Znotins / AFP / Lehtikuva

Latvian pääkaupungissa Riiassa torstaina romahtaneen ostoskeskuksen raunioissa on edelleen yli kymmenen ihmistä, arvioivat viranomaiset. Ketään ei enää uskota löytyvän elossa.

Rakennusta alettiin purkaa lauantaina sen jälkeen, kun asiantuntijat olivat varmistaneet, etteivät purkutyöt uhkaa työntekijöiden henkeä. Purkajat eivät ole löytäneet raunioista lisää ruumiita, vaikka he työskentelevät alueella, jossa vainajia voisi olla.

Latvian poliisi julkisti viikonloppuna 54:n kuolleena löytyneen nimet. Nuorin uhri oli syntynyt 1990-luvulla ja vanhin 1930-luvulla. Latviassa on vielä maanantaina meneillään suruaika.

"Vikaa rakentamiskulttuurissa"

Samaan aikaan ovat lisääntyneet kysymykset siitä, miten kaksi päivää aiemmin tarkastettu ja tuolloin hyväkuntoiseksi päätelty rakennus saattoi romahtaa.

Virallisia tutkimustuloksia turmasta ei vielä ole, mutta Latvia ja Viron tiedotusvälineiden haastattelemat asiantuntijat arvelevat valokuvien perusteella, että päävika oli tukiristikoiden kiinnityksessä. Heidän mukaansa pultit eivät olleet kyllin suuria eikä niitä ollut tarpeeksi.

Jotta vastaavia onnettomuuksia ei enää tapahtuisi, tarvitaan ihmisiä, jotka ymmärtävät oman työnsä kokonaisuuden, sanoo insinööri Toomas Kaljas Postimees-lehdessä.

Ongelma on hänen mukaansa koko rakentamiskulttuurissa: hyvää insinööriä ei voi korvata edullisella tietokoneohjelmalla. Aina tarvitaan ihmistä, joka osaa asiansa eikä vain toimi tietokoneen kirjanpitäjänä käsittämättä itse, ovatko ratkaisut oikeita vai vääriä, Kaljas suomii.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset