Tutkimus: Jaloittelu pienentää televisiota tuijottavan lapsen terveysriskejä

Jaloittelun keston sijaan olennaista oli, miten usein lapsi nousi tietokoneen tai television äärestä.

Kotimaa
Lapset leikkivät autoilla lattialla.
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Television ja tietokoneen ääressä viihtyvät lapset ovat tutkimusten mukaan alttiita monille terveysriskeille, mutta ne voivat pienentyä, jos lapset jaloittelevat ja puuhaavat muuta välissä.

Vastaavanlainen havainto on aiemmin tehty tutkimuksissa, joissa on selvitetty passiivisten elämäntapojen vaikutuksia aikuisten terveyteen, mutta kanadalaistutkijoiden tutkimus on ensimmäinen, jossa ilmiö on varmistettu lapsilla. Tutkimukseen osallistui 500 tyttöä ja poikaa, joiden vanhemmat olivat ylipainoisia.

Tutkimuksen alussa lapsilta mitattiin mm. vyötärön ympärys, painoindeksi, veren insuliini- ja glukoositasot, kolesterolitasot sekä CRP-tulehdusmerkkiaineen pitoisuus. Kun mittaustuloksia verrattiin viikon aikana kerättyihin tietoihin lasten aktiviteeteista, tutkijat havaitsivat riskitekijät harvinaisemmiksi lapsilla, joilla fyysisesti passiiviset jaksot keskeytyivät usein.

Jaloittelun keston sijaan olennaista oli miten usein lapsi nousi tietokoneen tai television äärestä, tulokset osoittivat. Havainnot viittaavat myös siihen, että poikien terveysriskit kasaantuivat etenkin tietokoneen ääressä ja tyttöjen television ääressä.

Tutkijat eivät osaa sanoa mikä tarkalleen lasten terveysriskejä nosti ja mikä jaloittelussa niitä pienensi, mutta todennäköisesti napostelu ja herkuttelu selittivät ainakin osan ilmiöstä. Lasten ja aikuisten tiedetään syövän enemmän ja usein myös epäterveellisesti katsoessaan televisiota tai pelatessaan tietokoneella. Tähän viittaa myös se, että nyt julkaistussa tutkimuksessa lihavuus oli vahvin passiiviseen ajanviettoon liittyvä terveysriski.

Tutkimus julkaistiin Plos One -tiedelehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim