Keskustapiirin ehdokassopimus pikavauhtia unholaan - päätöstä luonnehdittu "järjen voitoksi"

Keskustan Pohjois-Karjalan piirin reilu viikko sitten pikavauhdilla valmistelema ja lanseeraama ehdokassopimus kuopattiin yhtä pikaisesti viikonloppuna puoluehallituksen kokouksessa Kuopiossa. Keskusta päätti laatia erillisen eettisen ohjeistuksen koko puolueelle tuleviin euro- ja eduskuntavaaleihin. Pohjois-Karjalan piiri ilmoitti päätöksen jälkeen, että uusi ohjeistus tekee piirin oman sopimuksen tarpeettomaksi. Päätöstä on luonnehdittu sosiaalisessa mediassa "järjen voitoksi".

Kotimaa
Outokummun kaupunginvaltuuston keskustalainen puheenjohtaja Hanna Huttunen
Esa Huuhko / Yle

Keskustan Pohjois-Karjalan piirin valmistelema ehdokassopimus nousi otsikoihin viime viikolla. Kohua sopimuksen sisällöstä herätti muun muassa se, että toisen keskustalaisen kritisoiminen nimeltä mainiten julkisesti voi tuoda potkut ehdokaslistalta tai 5000 euron sakot.

Sopimus lytättiin tältä osin tuoreeltaan mediassa sekä sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Sanomalehti Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa luonnehti sopimusta kolumnissaan vitsiksi.

Sopimusta ei ymmärretty varauksetta myöskään puolueen sisällä. Muun muassa Puoluesihteeri Timo Laaninen kehotti viime keskiviikkona Yle Pohjois-Karjalan haastattelussa laittamaan jäitä hattuun maakunnassa. Kansanedustaja Anu Vehviläinen totesi perjantaina blogissaan, että "Piirin hyvä tavoite yhteisistä eettisistä pelinsäännöistä kääntyi täysin itseään vastaan. Sopimusta alettiin laajasti pitää sananvapauden rajoittamispaperina. Keskustapiirin onkin aiheellista arvioida asiaa uudelleen."

Valtakunnallinen ohjeistus korvaa maakunnallisen sopimuksen

Keskustan puoluehallitus oli koolla viikonloppuna Kuopiossa. Lauantaina puoluehallitus päättikin kokouksessaan, että Keskusta laatii koko puolueelle yhteisen eettisen toimintaohjeiston tuleviin euro- ja eduskuntavaaleihin.

Keskustan Pohjois-Karjalan piiri ilmoitti vähän tämän jälkeen, että se luopuu omasta sopimuksestaan. Piirin puheenjohtaja Hanna Huttunen totesi, että uusi valtakunnallinen ohjeistus tekee piirin oman sopimuksen tarpeettomaksi.

Valtakunnallinen ohjeistus ei sisällä sakkosanktiota.

Päätös luopua piirin omasta sopimuksesta sai viikonloppuna sosiaalisessa mediassa huojentuneen vastaanoton. Päätöstä luonnehdittiin esimerkiksi Pohjois-Karjalan keskustan Facebook-seinällä "järjen voitoksi". Sopimusta pidettiin keskustelussa myös "lapsuksena, johon nyt tuli korjaus". Keskustan Pohjois-Karjalan piiri ilmoitti lauantaina myös, että se järjestänee jäsenvaalin maakunnan eduskuntavaaliehdokkaista.

- Pidän sen toteutumista erittäin todennäköisenä, koska kiinnostusta ehdokkuuteen on monilla, toteaa Hanna Huttunen lauantain tiedotteessa.

Jäsenvaalissa äänioikeus on kaikilla Keskustan pohjoiskarjalaisilla jäsenillä.