Mannerheimin patsas töhrittiin Tampereella jälleen - puhtaaksi itsenäisyyspäivään mennessä

Tampereen Leinolassa Mannerheiminkalliolla sijaitseva patsas töhrittiin punamaalilla viikonloppuna. Patsaan jalustaan on spray-maalattu teksti "lahtari". Ilmeisesti töhriminen liittyy Tampereella vietettäviin itsenäisyyspäiväjuhliin.

Kotimaa
Punaisella maalilla töhritty Mannerheimin patsas Tampereen Leinolassa.
Punaisella maalilla töhritty Mannerheimin patsas Tampereen Leinolassa.Elina Nieminen / Yle

Mannerheimin patsaalta Tampereen Leinolasta tuli sunnuntaina soitto hälytyskeskukseen - Mannerheimin patsas oli jälleen kerran töhritty. Poliiisipartio kävi paikalla ja kirjasi sotkusta rikosilmoituksen. Vahingontekona tutkittavasta töhryntekijästä ei ole vielä saatu vihiä.

Mannerheimin patsaan jalustaan on kirjoitettu myös ”6.12. lahdataan lahtarit”. Tampereen kaupungin patsaista huolehtiva museopalvelut lupaa, että patsas puhdistetaan mitä pikimmin.

- Pyrimme saamaan patsaan putsatuksi tiistain iltapäivään mennessä, museomestari Mikko Majamäki sanoo.

Patsaiden sotkemisista ei pidetä kirjaa, mutta Mannerheim on houkutteleva kohde töhrijöille.

- Kyllä siellä aika usein käydään pienempiäkin töhryjä siivoamassa, Majamäki kertoo.

Piilossa metsän siimeksessä

Evert Porilan suunnittelema teos on kuumentanut tamperelaisten tunteita jo lähes 50 vuotta. Tampereella on käyty keskustelua patsaan sijoittamisesta hieman näkyvämmälle paikalle.

Kyllä siellä aika usein käydään pienempiäkin töhryjä siivoamassa.

Mikko Majamäki

Patsas valmistui jo vuonna 1939, mutta sen pystyttäminen viivästyi sotien vuoksi. Mannerheimin pyynnöstä patsasta ei pystytetty hänen eläessään. Mannerheimin kuoltua kaupunginvaltuusto päätti, ettei patsasta pystytetä Koskipuistoon, koska Mannerheim on esitetty vuoden 1918 aikaisessa sotilasasussa.

Neutraalimmin esitettynä eli Suomen marsalkkana, kahden myöhemmän sodan johtajana, Mannerheimin patsas olisi todennäköisesti pystytetty Tampereen keskustaan. Patsas pystytettiin lopulta vuonna 1956 Mannerheiminkalliolle Leinolaan, josta Mannerheimin tiedetään seuranneen Tampereen taisteluita vuonna 1918.