1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruikonperän multakurkku Jaakko Teppo aloitti soittohommat savikukolla

Eläkepäiviä viettävän Jaakko Tepon elämäntehtävä – naurattaminen – jatkuu edelleen.

Kotimaan uutiset
Jaakko Teppo
Jaakko Teppo edustaa katoavaa kansanperinnettä, nimittäin kansantaiteilijoiden harvalukuista joukkoa. Upposivatko maaseudun miehen riimit helsinkiläisyleisöön eilen Finlandia-talosta alkaneella juhlakiertueella?

Savolaiskarjalainen huumorimuusikon 60-vuotisjuhlakiertue käynnistyi sunnuntaina Finlandia-talolla. Juhlakalu itse istuu konsertissaan keskellä lavaa keinutuolissa.

- Kyllähän se vähän tuntui kuin olisi piispana pappilassa. Meikäläinen niin harvoin on päässyt esiintymään noinkin hienoon konserttisaliin. Se oli ensimmäinen kerta, ja totta kai siitä tuli ihan henkisiäkin orgasmeja, hän paljastaa.

Jaakko Teppo syntyi 50-luvulla Iisalmen maalaiskunnassa neljänneksi lapseksi perheeseen, johon syntyi kaikkiaan kahdeksan lasta. Puolensa täytyi pitää, niin ruokapöydässä kuin puheenvuoroissa. Nyt miehen omat pojat soittavat miehen bändissä.

- He ovat ihan pienestä saakka laulaneet, rikkakihveliin ensin, ja sitä mukaa kuin halusivat, ostin soittimia. En ole ainakaan hankaloittanut alan valintaa. Oma isäni ei tukenut minua silloin hirveästi, kun aloitin näitä Ruikonperän hommia, savikukolla aloitin soittamaan.

Ryynäsen Topi on paras ystävä

Muusikko tunnetaan lauluistaan, joissa Toivo Ryynänen eli Ryynäsen Topi seikkailee savolaisessa Pörsänmäen kylässä Ruikonperällä. Topi ja Pörsänmäki ovat oikeasti olemassa, Ruikonperä mielikuvituksen tuotetta.

- Topi on leppoisa karjalaisäijä, hieno mies. Parhaita ystäviä, joita minulla maalimassa on. Kysyin häneltä aikanaan luvan, saanko käyttää häntä lauluissani eikä hän ole ottanut mistään nokkiinsa, vakuuttaa Jaakko Teppo.

Miehen laulujen rakkaustarinat eivät ole sieltä onnellisimmasta päästä, päinvastoin. Niissä on tuskaa ja raakuutta.

Rakkaus on raaka laji.

Jaakko Teppo

- Rakkaus on raaka laji, sen tietää Ruikonperällä jokainen. Siellä kun lähtee naisiin, niin siellä kaksi mäyrää illalla juoksee tien yli ja molemmat on uroksia. Ei siellä naisten kanssa hirveen paljon joudu tekemisiin.

Hilman ja Onnin yllätystausta

Yksi Jaakko Tepon suurimpia hittejä on tarina Hilmasta ja Onnista. Aamu-tv:n haastattelussa muusikko paljasti, mistä tarina oikeasti kertoo.

- Ihan suoraan sanottuna se kertoo äidistä ja minusta, meidän suhteesta. Siitä tilanteesta, kun äiti kolistelee navetalla ja minä istun krapulassa rappusilla.

Jaakko Tepon elämäntehtävä on ollut selvä – ja jatkuu edelleen, vaikka mies eläkkeellä onkin.

- Aina on hyvä asia, kun ihmisiä nauratetaan.

Lue seuraavaksi