1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikä musta tulee?

Jami, 17, ja Katri, 24, etsivät paikkaansa maailmassa. Voiko nuorisotakuulla tehdä unelmista totta vai siivotaanko sillä vain tilastoja?

Silminnäkijä
17-vuotias Jami Nissinen

- Olen hakenut maalaustaide- ja kuvataideopettajalinjalle, pyrkinyt opiskelemaan kuvataidehistoriaa, monta peräkkäistä vuotta elokuvataidetta, suomalais-ugrilaisia kieliä, englantia, kemiaa ja mikrobiologiaa.

Näin luettelee Katri Vilonen Silminnäkijän ohjelmassa "Mikä musta tulee?". Katrin ammattiunelma on media-assistentin työ. Hän on tehnyt hartiavoimin töitä tulevaisuutensa eteen, mutta opiskelupaikan ovet eivät ole Katrille kuitenkaan auenneet. Tällä hetkellä Katri työskentelee Hesburgerissa.

- En halua olla enää sosiaalipummi, se aika on mennyttä. Teen mieluummin töitä rahojeni eteen. Täytyy olla selkärankaa ja yrittää seisoa yksin ja elättää itse itsensä, toteaa 24-vuotias Katri.

Katri Vilonen
"En halua olla enää sosiaalipummi, vaan haluan ansaita itse rahani" sanoo 24-vuotias Katri Vilonen, joka työskentelee tällä hetkellä Hesburgerissa . Yle Silminnäkijä

Silminnäkijän toinen päähenkilö on 17-vuotias Jami Nissinen, joka on pienestä asti haaveillut vaatesuunnittelijan ammatista. Jami pääsi elokuussa nuorten työpajalle Siniseen Verstaaseen.

- Lapsena kuvittelin, että minusta ei tule mitään, koska laitoksessa sanottiin, että olen tyhmä lapsi ja minusta ei ole mihinkään. Taisivat valehdella päin naamaa. Vaatesuunnittelu on minun juttuni ja toteutan sen. Tai sitten lähihoitaja tai kokki, sanoo Jami.

Juha Portaankorvan ohjaamassa Silminnäkijässä esiintyy myös yli 20 vuotta lasten ja nuorten parissa töitä tehnyt palvelualuejohtaja Ulla Nord Helsingin Diakonissalaitokselta. Ulla Nord on nuorten toimintakeskus Vamoksen äitihahmoja.

- Suurin osa nuoristamme voi älyttömän hyvin ja heidän tulevaisuudenuskonsa on kasvanut. Meillä on kuitenkin kasvava joukko niitä nuoria, jotka tippuvat ja he tippuvat todella syvälle. Tämä on hirveän surullista ja inhimillisesti ajatellen katastrofaalinen asia. Unelmat, mahdollisuus oman tulevaisuuden suunnitteluun ja toivon luominen pelastaisi monta nuorta, sanoo Ulla Nord.

Ulla Nord
"Meillä on kasvava joukko niitä nuoria, jotka tippuvat yhteiskunnan rattailta ja he tippuvat todella syvälle" sanoo palvelualuejohtaja Ulla Nord Helsingin Diakonissalaitokselta. Yle Silminnäkijä

Vuoden alusta voimaan tullut nuorisotakuu lupaa katkaista nuoren työttömyyden enintään kolmeen kuukauteen. Jokaiselle työttömälle alle 25-vuotiaalle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle luvataan koulutus-, työkokeilu-, työpaja- tai työpaikka. Nuorisotakuu on hallituksen kärkihankkeita.

- Odotin nuorisotakuulta todella paljon. Tällä hetkellä tunteeni ovat ristiriitaiset, koska nuorisotakuu on käynnistynyt kankeasti. Esimerkiksi kuntoutusosio ei ole ollenkaan valmis ja suurin osa Vamoksen nuorista tarvitsisi juuri kuntoutusta.

Nuorisotakuun sihti pitäisi tähdätä jo peruskouluun. Tällä hetkellä koulumaailman murheita ovat mm. kiusaaminen, syrjityksi tuleminen, epämiellyttävä oppimisympäristö, oppimisvaikeudet ja yksipuoliset opettamismenetelmät. Oppivelvollisuusiän nostaminen 17 ikävuoteen ei ole takuu siitä, ettei nuori voisi pudota seuraavalta jatkopolultaan.

- Vamoksen nuorista suurinta osaa on kiusattu koulussa.

Ulla Nord

- Vamoksen nuorista suurinta osaa on kiusattu koulussa. Tämä on erittäin iso ongelma, johon ei jostakin syystä pystytä riittävän hyvin kouluissa pureutumaan. Sekä kiusatuille että kiusaajille ei tarjota riittävästi tukea selvitä tilanteesta, sanoo Ulla Nord Silminnäkijän ohjelmassa.

Kasvava joukko nuorista lähtee peruskoulusta ilman päästötodistusta. Esimerkiksi viime vuonna Helsingin etsiväntyön nuorista noin 15 prosentilla ei ollut peruskoulua suoritettuna.

- Näillä nuorilla peruskoulu oli jäänyt kesken jo seitsemännellä luokalla. Nuorisotakuun toteutumisen kannalta keskeinen kysymys onkin, miten pystymme kehittämään peruskoulun sellaiseksi, että nuori saisi jo siellä riittävästi kokonaisvaltaista tukea. Nyt saatetaan odotella kolme vuotta, kun koulunsa keskeyttänyt nuori on kotona ja vasta sen jälkeen nuorisotakuu alkaa toimia.

Lue seuraavaksi