Laukaan lasitehdas puhalletaan henkiin

Kahdeksan vuotta säpissä ollut Laukaan Lievestuoreen lasitehdas avaa taas joulukuussa ovensa. Rohkeat lasimestarit uskovat, että käsintehdyllä lasilla on kysyntää myös nykyaikana. Lasitehtaalla vieraat saavat tehdä myös itse lasiesineen.

Kotimaa
Lasinpuhallus lasi koriste Laukaa lasitehdas
Juha Valkonen auttaa Titta Puurusta puhaltamaan lasipalloa. Laukaan Lievestuoreen lasitehtaalla jokainen saa puhaltaa oman pallon muistoksi.

Juha Valkonen ja Jonas Paajanen on kunnianhimoinen lasimestarikaksikko – he haluavat herättää henkiin entisen Laukaan Lievestuoreen Lasilandian. Tavoitteena on saada alussa lasinpuhalluksesta päivittäinen leipä ja tehdä lasinmuotoilusta elämäntapa. Se tietää pitkiä ja kuumia päiviä.

Lasinpuhaltamisessa Valkosta ja Paajasta kiehtoo työn nopeatempoisuus ja se, että lasista voi tehdä melkein mitä vain.

Sirpaleista taidetta

Kun lasi on sirpaleina lattialla, tulee tuskin ajatelleeksi, että ammattilaisen käsissä siitä saattaa tulla vaikka Keski-Suomen maakuntalintu. Juuri sirpaleista Valkosen ja Paajasenkin lasiesineet syntyvät. Ensin kierrätyslasi sulatetaan lasimassaksi, sen jälkeen puhallusvaiheessa massa sulatetaan uudestaan pehmeäksi. Kuuma ja pehmeä massa puhalletaan ja pyöritetään pillin avulla uuteen muotoon.

Pelkistetty linja on kuitenkin kauneinta. Kun lasi itsessään jo hohtaa ja taittaa valoa, ei kannatta liikkaa kikkailla muodoilla.

Juha Valkonen

Valkonen ja Paajanen uskovat, että käsintehdylle lasille riittää kysyntää. Valkonen kuvaa yritystoiminnan aloittamista silti sulaksi hulluudeksi.

– Tässä on tullut kaikenlaisia vastoinkäymisiä. Viime viikolla meinasi palaa koko lasiuuni. Villat sulivat ja samoin sähköjohdot, että on ollut vähän säätöä. Mutta nyt lasi taas sulaa, ja kaikki tuntuu toimivan, Valkonen sanoo.

Korkealaatuista ja uniikkia

Lasitehdas aukeaa joulukuun alussa, ja lasimestareilla visiot ovat jo selvillä. He haluavat tehdä korkealaatuista ja uniikkia lasia. Kaksikon käsissä syntyy sekä käyttöesineitä että koristeita.

– Teemme pelkistettyä ja tyylikästä muotoilua. Tuomme mukaan myös slaavilaista henkeä, joten me myös koristelemme. Pelkistetty linja on kuitenkin kauneinta. Kun lasi itsessään jo hohtaa ja taittaa valoa, ei kannatta liikkaa kikkailla muodoilla, Valkonen sanoo.

Tähän on kivijalkaa myöten kiinnitetty koko omaisuus.

Juha Valkonen

Kuumaa duunia

Valkonen kuvailee lasinpuhallusta vitsikkäästi lämpimäksi sisätyöksi. Sitä se onkin, mutta lasinmuotoilu on useiden toistuvien liikesarjojen takia fyysisesti hyvin raskasta. Valkosella on työn takia lievä nivelrikko, ja hänen lapaluunsa on kerran lähtenyt irti. Lämminkin on lievä sana kuvailemaan yli 1000 asteista lasiuunia. Uunien takia myös rahaa palaa paljon.

– Sähkö on nykyaikana todella kallista, ja kun uunit lämpiävät sähköllä, niin kyllähän tässä pitkää päivää pitää tehdä, Valkonen kertoo.

Pienellä riskillä kaksikko ei ole hommaan lähtenyt.

– Tähän on kivijalkaa myöten kiinnitetty koko omaisuus. Kyllähän tässä tiukoilla ollaan, Valkonen myöntää.