1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Vertaistuki auttaa alkoholismin selättämisessä

Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan peräti 90 prosenttia vuoden kestävään Minnesota-hoitoon sitoutuvista alkoholisteista toipuu sairaudestaan.

Kuva: Yle

Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella päihde- ja läheisriippuvaisuuden hoitoon tarkoitettu Minnesota-menetelmä on tehokas keino alkoholismin hoidossa. Minnesota-hoidossa vertaistuella on iso rooli hoitotyössä ja myös omaiset osallistuvat hoitoon. 

Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta tutkitun menetelmän mukaiseen hoitoon kirjautuneesta alkoholistista saavuttaa päihteistä vapaan elämäntavan. Niistä, jotka määrätietoisesti käyvät läpi vuoden mittaisen hoidon, toipuu peräti 90 prosenttia.

Tutkimuksen tehneen filosofian kandidaatti Heikki Oinas-Kukkosen mukaan löydetyt tutkimustulokset ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä.

– Tutkitun menetelmän mukaiset toipumistulokset ovat poikkeuksellisen hyviä ja ne haastavat suomalaisessa päihdehoidossa aiemmin tehdyt vakiintuneet linjaukset. Voidaan hyvällä syyllä kysyä, miksi Suomessa ei näin hyviä toipumistuloksia tuottavia päihdehoitomenetelmiä käytetä laajemmin.

Vertaistuki isossa roolissa

Minnesota-hoidossa on kolme keskeistä vaihetta. Perushoitojakso kestää neljä viikkoa. Tuona aikana potilaalle tarjotaan vertaistukea päihderiippuvuudesta toipuneilta potilailta ja terapeuteilta.

Sitä seuraa useampipäiväinen jakso, jonka aikana potilaat ja läheiset kohtaavat itse hoidon käyneen perheterapeutin johdolla. Oinas-Kukkosen mukaan jakso luo perustan sekä potilaan että läheisten samanaikaiselle hoidolle.

Perushoitojaksoa seuraa vajaan vuoden mittainen jatkohoitojakso, jonka aikana potilas ja hänen läheisensä osallistuvat jatkohoitoryhmään kotoa käsin. Ryhmä auttaa vakiinnuttamaan päihteettömän ja normaalin elämäntavan.

Tutkittu Minnesota-menetelmä kohtelee alkoholismia sairautena, joka ei pohjimmiltaan ole kenenkään syy, mutta josta toipuminen on alkoholistin vastuulla. Koska alkoholismi on läheisriippuvuutta aiheuttava perhesairaus, myös läheisten toipuminen on oleellista.

Oinas-Kukkosen suorittama yhtäaikainen potilaiden ja läheisten toipumisen tutkiminen on poikkeuksellista.

Tutkimuksen aineisto koostuu 173 potilaan ja 125 läheisen kokemuksista Lapuan Minnesota-hoitoon liittyen.