1. yle.fi
  2. Uutiset

Yritysjohtajan 150 000 euron sakot alenivat 7 000 euroon

Pellopuun omistajan Armas Kriston työturvallisuusrikoksesta saama sakkorangaistus putosi rajusti Rovaniemen hovioikeudessa. Yli seitsemän miljoonan euron pääomatulot tienannut Kristo vetosi valituksessaan siihen, että hänen tulonsa pienenivät oleellisesti osakekaupan jälkeisenä vuonna.

Kotimaan uutiset
Hovioikeusteksti.
Tuomas Luiro / Yle

Pellopuu Oy:n omistaja Armas Kristo tuomittiin viime tammikuussa yli 150 000 euron sakkoihin työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus perusti sakon määrän Kriston yli seitsemän miljoonan euron pääomatuloihin, jotka hän sai myytyään Lapin Lihan osakkeita vuonna 2011.

Hovioikeus katsoi saamiensa selvitysten perusteella, että Kriston tulot ovat olennaisesti pienentyneet vuonna 2012 ja päiväsakon määrä on laskettava 3 800 eurosta 180 euroon. 40 päiväsakon tuomiolla maksettavaksi jää hieman yli 7000 euroa. Muilta osin käräjäoikeuden tuomio säilyi ennallaan.

Kristo oli valituksessaan asettanut kyseenalaiseksi vastuullisuutensa yrityksensä työsuojeluasioissa vedoten muun muassa omistusosuuksiin ja hallituksen muiden jäsenten vastuuseen päätöksenteossa. Hovioikeus piti Kriston roolia ja asemaa yrityksessä kuitenkin niin vahvana, ettei lievennyksiä tuomioon näillä perusteilla herunut.

Pellopuun tehtaalla työskennellyt mies menetti sormensa kesällä 2010 käyttäessään omavalmisteista työstökonetta, joka ei täyttänyt työturvallisuusmääräyksiä.

Työsuojelupiiri oli kehottanut Pellopuuta laittamaan koneen turvallisuuspuitteet kuntoon tarkastuskäyntinsä perusteella jo vuonna 2007. Käräjäoikeuden tuomion mukaan työsuojelutarkastus oli tehty tehtaalla myös vuonna 2010, mutta turvallisuuspuutteita ei tuolloin ollut korjattu.

Lue seuraavaksi