1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päihdeongelmainen äiti kieltää usein käyttönsä

Sekakäyttöä, ongelmien salaamista, vauvojen vieroitusoireita. Neuvola- ja sairaalahenkilökunta on erittäin vaativassa tilanteessa, kun eteen tulee niin sanottu päihdeäiti.

Kotimaan uutiset
AP Graphics Bank

Vaasassa toimivalla Kiikku-vauvaperhetyöntekijä Helena Pesosella on kädet täynnä työtä. Tällä hetkellä on Pesosen mukaan valitettavan paljon hoidossa erittäin moniogelmaisia päihdeäitejä. Tilanteet heidän kanssaan ovat usein hyvin monimutkaisia.

– Saattaa olla monella tavalla elämänhallinta hukassa, ei ole työpaikkaa, asuminen saattaa olla järjestynyt omituisesti, isoja taloudellisia ongelmia. Myös parisuhdeongelmia voi olla, mies voi olla myös päihdeongelmainen tai vankilassa, Pesonen luettelee.

Neuvolassa saa olla tarkkana

Päihdeongelmat ovat Pesosen mukaan niin suuri häpeä, että ne yritetään useimmiten salata. Voi kestää kauankin, että tällainen äiti saadaan niin sanotusti "haraviin", vaikka neuvoloissa onkin melko hyvät järjestelmät heitä tunnistaa. Jos jokin hälytyskello soi, niin äitiä pitää seurata tarkkaan.

– Pitää tutustua tilanteeseen, pyrkiä antamaan pidempiä neuvola-aikoja ja tiheämmin että saataisiin luottamusta syntymään. Sitten ihan alkoholin ja kannabiksen hajun tunnistaa helposti ja sitten sairaalamaailmassa jos on epäily äidin päihteidenkäytöstä nin synnytyssairaalassa otetaan vauvan ensimmäisestä virtsasta ja ulosteesta huumenäytteet, Pesonen kertoo.

Myös positiivisia huumenäytteitä tulee. Pesosen mukaan sairaaloissa on käytössä niin sanottu Finneganin pisteytys, jonka avulla seurataan vauvan vieroitusoireita. Kokemus on psyykkisesti raju myös hoitavalle henkilökunnalle.

– Nämä eivät ole koskaan helppoja ja sisältävät paljon tunteita. Siinä täytyy itse asettua tilanteeseen kovin selkeästi, että kykenee selvällä järjellä näkemään mistä on kysymys. Ettei lähde liioittelemaan tai toisaalta vähättelemään, koska aika ajoin meillä on siihenkin taipumusta, Pesonen kertoo.

Hoitoa saa

Jos äiti on valmis ottamaan vastaan apua, päädytään Pesosen mukaan hyvin harvoin esimerkiksi huostaanottoon. Vaasassa ostetaan tällä hetkellä asumispalveluja päihdeäideille Kankaanpään A-kodista ja Kokkolan Iida-kodista. Pesonen kehuu myös hyvin toimivaa ehkäisevää kotipalvelua.

Kiikku-vauvaperhetyöntekijän oma työ keskittyy vauvan tarpeiden tunnistamiseen. Pesonen pyrkii olemaan mahdollisimman matalan kynnyksen työntekijä, jonka työnkuvaan kuuluu kaikenlaisten äitien ja lasten kohtaaminen.

– Toivon, että äiti ei ole liian mielenterveysongelmainen eikä liian lääkkeissä, että pystyy hoitamaan lasta.

Lue seuraavaksi