Merivettä jo toisessa polvessa - Asko Aho tietää kuinka korkealla meri on - video

Aho on pitänyt huolta Oulun mareografista jo pian 50 vuotta. Vaikka merenpinnan korkeuden seuranta on automatisoitunut, eivät koneet ole korvanneet ihmistä kokonaan.

luonto
Asko Aho
Asko Aho on hoitanut Oulun mareografia pian 50 vuoden ajan.

Oulun Toppilansaaren muuttuvassa miljöössä on pieni mökki, jossa jo yli 90 vuoden ajan on mitattu meriveden korkeus Oulun edustalla. Meriveden korkeus on oleellinen osa merisäätiedotusta ja tärkeä tieto turvallisessa merenkulussa.

Mittausaseman hoitaja Asko Aholla on pitkä tietämys merenpinnan vaihteluista.

Hän aloitti tehtävässä vuonna 1964. Sitä ennen työstä vastasi hänen isänsä Väinö, joka otti tehtävän hoitaakseen jo 1920-luvun lopulla, pian mittausaseman perustamisen jälkeen. Ensi vuonna Aholla on edessä juhlavuosi.

- Muistelen, että minulla tulee ensi vuonna 50 vuotta täyteen, kun säännöllisesti olen täällä käynyt. Se on hyvä jos tässä saa sen täyteen. Se on vähän niin kuin sanotaan perinnevirka. Ei malta heittää pois.

Automatiikka hoitaa lähes kaiken

Nykyään meriveden korkeustieto kulkee asemalta Ilmatieteenlaitokselle automaattisesti ja reaaliajassa, mutta kerran viikossa, yleensä sunnuntaisin puolenpäivän aikaan, Aho tulee asemalle tekemään tarkistusmittauksen.

Mittauslaitteisto on vuosikymmenten saatossa muuttunut paljon. Moni työvaihe on jäänyt vuosikymmenten varrella historiaan.

- Kun nämä digihommat ovat tulleet, niin se on tullut ainakin näin meikäläisen mielestä yksinkertaisemmaksi, Aho toteaa.

Nykylaitteiden alta ei ole jyrätty kaikkea vanhaa, vaan Oulun mittauspisteestä eli mareografista olisi myös museoksi. Pienessä mökissä on tallessa myös alkuperäiskalustoa.

- Tämä on niitä alkuperäisiä, tuotu heti tänne silloin 1923, kun tämä on perustettu tähän. Nämä yhdeksän numeroitua kynää ovat piirtäneet käyrää veden vaihteluista, Aho esittelee vanhaa piirturia.

- Kellolaite käyttänyt tätä ja tässä ollut paperi, jota kellolaite on siirtänyt toiselle kelalle ja nämä yhdeksän numeroitua kynää ovat piirtäneet käyrää veden vaihtelusta.

Paperi lähetettiin kerran kuussa silloiselle merentutkimuslaitokselle.

Tavoitteena sata vuotta samalla suvulla

Ahon suku on ollut Oulun mareografin hoitajana kohta 90 vuoden ajan. Pian 80 vuotta täyttävällä Asko Aholla on vakaa aikomus pitää kiinni työtehtävistään vielä jatkossakin.

Aho virnistää, että samalle suvulle olisi hyvä saada täyteen sata vuotta tehtävässä. Siihen aikaa on neljätoista vuotta. Yhden ehdon hän kuitenkin asettaa.

- Minä toivon mukaan niin pitkään kuin ajokorttia saan pitää, niin minä täällä käyn, mutta sitten se jatko on vielä täysin epäselvää, Aho pohtii.