"Tästä suden ja sekundan teosta on hyvää vauhtia tulossa maan tapa" – rakennustyöntekijät kertovat

Kosteusvaurioita syntyy muun muassa rakennusten huonojen sääsuojausten ja betonin liian lyhyen kuivumisajan vuoksi, kertovat rakennustyöntekijät A-studion kyselyssä. Suurin osa vastaajista arvioi, että rakentamisen laatuongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina.

Rakennustyömaa
A-studio teki rakennustyöntekijöille kyselyn rakentamisen laatuvirheistä. Suurin ongelma kyselyn mukaan on kosteuden hallinta. Pahimpia ovat piilevät viat, jotka tulevat esiin vuosien päästä, sanoo 30 vuotta alalla ollut kirvesmies Pekka Järvinen.

Kosteuden hallinta paljastui vakavimmaksi ongelmaksi, kun A-studio teki kyselyn rakennustyöntekijöille rakentamisen laatuvirheistä.

Kysely lähti yli 700 rakennustyöntekijälle ja siihen tuli 53 vastausta. Vastaajat ovat Rakennusliiton luottamusmiehiä. Kyselyn vastaukset antavat karun kuvan työmaiden arkipäivästä. 75 prosenttia vastaajista arvioi, että rakentamisen laatuongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina.

”Kosteudenhallinta retuperällä”

Rakentamisen kosteudenhallinta on koko Suomessa retuperällä. Edes sadevesiä ei yritetä johtaa hallitusti rakennusaikana pois. Sääsuojia ei käytetä. Rakenteille ei anneta riittävästi kuivumisaikaa kastumisen jälkeen.

Märkiä seiniä ja lattioita pinnoitetaan.

Homeiset levyseinät ei ole epätavallinen näky työmailla.

Näin kun litimärkiä villoja laitettiin väliseiniin.

Toistuva rakennusmateriaalien kuivumisaikojen laiminlyönti, betonille ei anneta sen vaatimaa kuivumisaikaa ennen pintakäsittelyjä.

Väärennetään kosteusmittaustuloksia, sisustustyöt käynnissä vaikka vesikattokaan ei ole valmis.

Tästä suden ja sekundan teosta on hyvää vauhtia tulossa maan tapa.

Pahimmat virheet jäävät piiloon

Lahtelainen kirvesmies Pekka Järvinen on työskennellyt rakennuksilla yli 30 vuotta – siitä yli 20 vuotta kirvesmiehenä. Viime aikoina hän on tehnyt uusien asuintalojen takuukorjauksia.

– Pahimpia virheitähän ovat piilevät viat, jotka tulevat ehkä vuosien päästä esiin. Ne on huomattavasti hankalampia ja työläämpiä sitten korjata, Järvinen kertoo.

– Eli joitain pohjustustöitä, vesieristystöitä, jotka vaativat ihan erityistä ammattitaitoa, niin siellä on monta kertaa ihmisiä töissä, jotka eivät oikein hallitse sitä tekemistä.

”Betoni kuivuu sentin viikossa”

A-studion kyselyyn vastanneet nimesivät rakennusvirheiden syiksi kiireen, ulkomaiset työntekijät, valvonnan puutteen, huonon suunnittelun ja liian pitkät urakkaketjut.

Aikataulut pitäisi olla realistisemmat, betoni kuivuu edelleen sentin viikossa.

Aika ja raha näyttelevät tässä pelissä pääosaa, mutta tulisi myöskin miettiä sitä, onko todella edullisempaa käydä korjaamassa virheitä toistuvasti kuin tehdä kerralla valmista.

Huono, puutteellinen ja ammatitaidoton suunnittelu. On kiire alkaa rakentamaan.

Rakennuttaja kilpailuttaa ja ottaa halvimman urakkatarjouksen.

Valvontaa tiukennettava varsinkin elementtiasennus-/väliseinävaiheessa,  ja pintamateriaalien kosteusmittauksia olisi oikeasti tehtävä niin kuin pintamateriaalien valmistajat edellyttävät.

Vaikka työmailla työnjohto on määrällisesti lisääntynyt, ei kukaan tunnu hallitsevan kokonaisuutta. Rakennusliikkeiden oman työvoiman puuttuminen on johtanut projektiluontoisen vuokratyövoiman käyttöön, jonka ammattitaidosta ei ole takeita.

Työn valvonta olematonta, ilta- ja viikonlopputyön valvontaa ei ollenkaan.

Valvonta, valvonta ja ammattitaidottomat ulkomaalaiset halpatyöntekijät ulos rakennuksilta.

Kustannustehokkuutta haetaan usein esimerkiksi niin, että saneerauskohteen sääsuojat jätetään urakkavaiheessa laskematta.

Alihankkijoiden käyttö ja heidän ulkomaalaisen työvoiman käyttö on pahin ongelma. Lvi-aloilla mm. ei osata kieltä, asetuksia, määräyksiä, ei välitetä vaikka tietäisivätkin.

”Otetaan halvin ja toivotaan että homma onnistuu”

Kirvesmies Pekka Järvinen arvioi, että erityisesti nykyinen rakennustapa – urakoiden pilkkominen ja ketjuttaminen – heikentää rakentamisen laatua.

– Jos nyt ajatellaan jotain pikku-urakoitsijaa, joka saa tiukan urakan, niin kyllä siinä käy hyvin usein niin että, jos omia miehiä ei ole kuin pari ja sitten annetaan siitä osaurakka seuraavalla yrittäjälle, niin ei siinä enää pystytä valvomaan sitä työntekijän osaamista. Otetaan se halvin mies ja toivotaan, että homma onnistuu.

Kirvesmies epäilee myös, että perinteinen ammattiylpeys on käymässä harvinaisemmaksi.

– Ehkä ei tunneta sitä ammattiylpeyttä enää joka tasolla niin kuin ennen tunnettiin. Jos jotain tekee, niin se pitäisi tehdä kunnolla. Jos rakentaja ei muutaman vuoden päästä kehtaa mennä siihen rakennukseen, jonka on rakentanut niin silloinhan on jotain hämminkiä, Pekka Järvinen sanoo.

A-studio maanantaina 2.12. TV1:ssä kello 21.00