Järvilohen kutupesien tuhoutuminen suututtaa – ennakointia ohijuoksutuksiin?

Järvilohen kutupesien tuhoutuminen Ala-Koitajoella Pohjois-Karjalassa on herättänyt voimakasta kritiikkiä viime päivinä. Syynä ovat vesivoimayhtiön tekemät ohijuoksutukset, jotka olivat kuitenkin lupaehtojen mukaiset. Kalatalousviranomaisen mukaan vesimäärien ennakointia olisi syytä kehittää.

Kotimaa
Järvilohen poikaisia.
Riikka Heikkilä / Yle

Vattenfall Oy teki viime viikolla Pamilon voimalaitoksella Joensuussa ohijuoksutuksia, jotka kestivät toista vuorokautta. Lopputuloksena oli äärimmäisen uhanalaisen järvilohen kutupesien tuhoutuminen Ala-Koitajoella, vaikka juoksutukset tehtiinkin portaittain lisäten.

Toimenpide on nostattanut kiukun kalastuksen harrastajissa. Etenkin netin keskustelupalstoilla kritiikki on kitkerää, ja syyttävä sormi on kommenteissa osoittanut vesivoimayhtiön suuntaan.

Yhtiöllä on periaatteessa milloin tahansa oikeus, kun siihen on ilmiselvä tarve, juoksuttaa Ala-Koitajokeen vettä.

Veli-Matti Kaijomaa

- Varsinkin välittömästi Hiiskosken padon alapuolella, jossa oli todennettuja kutupesiä, niin kyllä on hyvin todennäköistä, että niitä on tuhoutunut, vahvistaa kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta.

Vattenfallin toimitusjohtaja Hannu Kostiainen kertoo ohijuoksutusten syyksi korkean vedenpinnan:

- Jouduimme viime viikolla Pamilossa ohijuoksutukseen, koska voimakkaiden syyssateiden takia Koitereen pinta nousi yli sen rajan, joka oli Pamilon padolle määrätty. Toimimme täsmälleen lupaehtojen rajoissa ja sen lisäksi keskustellen niin ympäristöviranomaisten kuin kalatalousviranomaisten kanssa. Olimme pakkotilanteessa.

Kalatalousviranomaisenkin mukaan voimayhtiö toimi lupaehtojen mukaisesti.

- Yhtiöllä on periaatteessa milloin tahansa oikeus, kun siihen on ilmiselvä tarve, juoksuttaa Ala-Koitajokeen vettä. Kannattaa tietysti ottaa huomioon se, että näitä ohijuoksutuksia tapahtuu ehkä kerran kymmenessä vuodessa vuodessa - ainakin jos historiaa katsoo. On syytä olettaa, että myöskään jatkossa näitä ei tapahdu useammin, Kaijomaa sanoo.

Otettu opiksi?

Nyt niin kalatalousviranomainen kuin vesivoimayhtiökin sanovat, että tapauksesta on otettu opiksi, vaikka lupaehtoja ei Pamilon voimalaitoksella rikottukaan.

- Aivan varmasti niin yhtiön sisällä kuin sitten yhdessä viranomaisten kanssa katsotaan, että mitä itse kullakin on opittavaa, Vattenfallin toimitusjohtaja Hannu Kostiainen toteaa.

- Kalatalouden kannalta juoksutukseen liittyviä käytäntöjä voisi vielä parantaa. Vesimäärän kehitystä pitäisi voida ennakoida jo viikkoja aiemmin. Virtaamaa tulisi lisätä vähitellen, useiden päivien ja jopa viikkojen kuluessa, silloin kun mäti hautoutuu sorikoissa tai poikaset ovat vasta kuoriutuneet, sanoo kalatalouspäällikkö Kaijomaa.