1. yle.fi
  2. Uutiset

Röyhkeät rosvot vievät koululaisten pyöriä - Jopot varkaiden suosiossa

Esimerkiksi oululaisessa Lintulammen koulussa polkupyörävarkaudet ovat riistäytyneet käsistä. Poliisin mukaan entistä röyhkeämmäksi käyneitä pyörävarkaita on vaikeaa saada kuriin.

Kotimaan uutiset
Jopoja
Yle

Pyörävarkaat ovat muuttuneet entistä röyhkeämmiksi, eivätkä mitkään lukot enää tunnu hidastavan varkaita. Esimerkiksi Oulun Lintulammen koulun pihamaalta on syksyn aikana viety jo kymmenkunta lukittua pyörää. Koulun kuudesluokkalaiset Satu Marjamaa ja Ilari Satta ovat molemmat menettäneet pyöränsä varkaille. Kadonneilla pyörillä oli yhteinen nimittäjä. Ne olivat Jopoja.

– Yhdeksältä luokkatoverilta on viety Jopo koulun pihalta. Parilta on viety kotipihasta, laskevat Lintulammen koululaiset Satu ja Ilari.

Rakkaan pyörän katoaminen surettaa koululaisia. Heillä on vahva aavistus, mitä pyörille on käynyt.

– Varkaat möivät pyörät Torilla, arvelevat Satu ja Ilari.

Poliisilaitoksen pihakaan ei ole turvassa

Lintulammen koulun rehtori Jari Haapalainen vahvistaa oppilaiden kertomuksen. Kymmenkunta pyörää on kadonnut, vorot ovat käyneet myös kotipihoilla ja naapurikouluilla. Suurin osa kadonneista pyöristä oli muodikkaita Jopoja, mutta muitakin viedään.

Yksi pyörävoro yllätettiin itse teossa hiljattain. Pyörät säilyivät tällä kertaa tallessa, kun voro otti jalat alleen.

Viimeisin konsti on kunnoin vahva ketju, jolla pyörä kiinnitetään koulun aitaan.

– Tämä on iso bisnes. Toivottavasti poliisi puuttuu asiaan ja nämä liigat saataisiin kiinni, toivoo Haapalainen.

Koulupoliisi Merja Rasinkangas tietää, että pyörävarkaita on vaikea pysäyttää. Kunnon lukon lisäksi runkonumero olisi hyvä olla tallessa. Poliisi löytää usein isännättömiä pyöriä.

Nykyajan pyörävarkaalla röyhkeyttä riittää.

– Asiakkaan lukittu pyörä vietiin poliisilaitoksen oven edestä pyörähuutokaupan aikana. Kaikki on mahdollista, toteaa Rasinkangas.

Lue seuraavaksi