1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Arto Halonen teki dopingista empaattisen draamakomedian

Arto Halosen toinen elokuvateatterilevitykseen valmistunut näytelmäelokuva ”Isänmaallinen mies” käsittelee 1980 – 90 -luvun dopingia ripauksella komediaa ja empatiaa. Joulukuun 4. päivä ensi-iltansa saavan elokuvan pääosissa ovat Martti Suosalo ja Pamela Tola.

Urheilu
Martti Suosalo näyttelee elokuvan "veritankkia", Toivoa ja Pamela Tola huippuhiihtäjää Ainoa
Martti Suosalo näyttelee elokuvan "veritankkia", Toivoa ja Pamela Tola huippuhiihtäjää Ainoa.Malla Hukkanen

Arto Halosen tuorein ohjaus Isänmaallinen mies käsittelee samaa teemaa, jota hänen vuosi sitten esitetty dokumenttinsakin Sinivalkoinen valhe tutkaili. Kyse on dopingista, tarkemmin sanottuna veritankkauksesta. Halonen on ohjannut elokuvan ja käsikirjoittanut sen yhdessä Jouni K. Kemppaisen kanssa.

Elokuvan juoni lähtee liikkeelle siitä, kun huomataan, että Toivon (Martti Suosalo) suonissa virtaa poikkeuksellisen väkevä veri. Kun Suomen hiihtomaajoukkue kuulee Toivosta, ymmärtävät he löytäneensä kipeästi kaipaamansa salaisen aseen.Toivosta tulee hiihtomaajoukkueen kanssa matkaileva elävä veritankki, jota tulli tai muut tahot eivät osaa epäillä.

Toivon elämä joutuu yhä enemmän ja enemmän yhteen huippuhiihtäjä Ainon (Pamela Tola) ja tämän hiihtouran kanssa. Toivon veri kun on korkean hemoglobiinin ja yleisen veriryhmän ansiosta unelmatehokas piriste.

Elokuvan loppu saa dramaattisia käänteitä, mutta muuttuuko mikään?

Synninpäästö dopingin uhreille

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Arto Halonen kertoo, että idea näytelmäelokuvasta tuli tehtäessä viime vuonna ensi-iltansa saanutta Sinivalkoinen valhe – dokumenttia:

- Vaikka katsoja voikin nähdä monia yhtymäkohtia todellisiin tapahtumiin, niin kyseessä on kuitenkin draamaelokuva. Tahdoimme tuoda esille sellaisia näkökohtia, jotka auttavat ymmärtämään niitä. jotka sortuivat dopingin käyttöön, sanoo Halonen.

Vaikka katsoja voikin nähdä monia yhtymäkohtia todellisiin tapahtumiin, niin kyseessä on kuitenkin draamaelokuva

Arto Halonen

Käsikirjoittajat Arto Halonen ja Jorma K. Kemppainen käsittelevät ja prosessoivat tapahtumia huumorin keinoin. Pääosan esittäjä, Toivo, voisi olla kuka tahansa meistä, joka joutuu suuren maailman ja epärehellisten ihmisten johdettavaksi.

Hiihtoa opeteltiin valmentajan avulla

Näyttelijä Martti Suosalo tekee hienovaraisen roolin Toivosta. Pienet eleet yhdistettynä ajoittain hyvinkin nasevaan dialogiin nostaa väkisinkin hymyn huulille. Pamela Tola ja Satu Paavola puolestaan vetävät urheilijanroolinsa hyvinkin uskottavasti:

- Pamela Tola ja Satu Paavola kävivät yli vuoden ajan hiihtovalmennuksessa, jolloin heistä tehtiin mahdollisimman hyviä hiihtäjiä roolejaan varten.

Pamela Tola ja Satu Paavola kävivät yli vuoden ajan hiihtovalmennuksessa

Arto Halonen

- Martti Suosalo puolestaan on hyvin tarkka näyttelijä, jonka ilmaisuun ohjaajan on helppo sijoittaa asioita, kertoo Halonen.

Ohjaajan viimeinen dopingelokuva

Arto Halonen luonnehtii elokuvan käsikirjoitusprojektia jopa hauskaksi. Yhteistyö toisen käsikirjoittajan kanssa sujui jouhevasti ja lopputulos tyydyttää molempia. Halonen sanoo, että tämä elokuva on hänen osaltaan viimeinen elokuvallinen kannanotto dopingiin.

Arto Halonen on aiemmin ohjannut draamaelokuvan Prinsessa, joka tuli elokuvateattereihin vuonna 2010. Pääosa hänen tuotannostaan on dokumentaarista elokuvaa.