Kiina torjuu etsintäkuuluttamansa aktivistin yritykset antautua

Kiina ei päästä maahan Wuer Kaixia, joka on toiseksi etsityin Taivaallisen rauhan aukion vuoden 1989 demokratiamielenosoitusten opiskelijajohtajista.

Ulkomaat

Kiina on torjunut etsintäkuuluttamansa demokratia-aktivistin yritykset palata Kiinaan ja antautua. Taivaallisen rauhan aukion vuoden 1989 mielenosoituksiin osallistunut Wuer Kaixi lensi maanantaina Taiwanista Hongkongiin antauakseen, mutta viranomaiset käännyttivät hänet takaisin.

Wuer on toiseksi etsityin Kiinan hallituksen listalla, jossa on 21 etsintäkuulutettua vuoden 1989 mielenosoitusten opiskelijajohtajaa. Hän on elänyt maanpaossa 24 vuotta, mutta haluaisi nyt palata Kiinaan tavatakseen vanhempiaan ja muita sukulaisiaan.

Kiina on pidätysmääräyksestään huolimatta torjunut jo neljästi Wuerin paluuyritykset. Saman ovat kokeneet monet muut toisinajattelijat, jotka ovat maastapaon jälkeen yrittäneet palata Kiinaan.

Vuonna 2009 Wuer yritti antautua lentämällä Kiinaan kuuluvalle Macaon erityishallintoalueelle ja viime vuonna hän yritti antautua Kiinan Washingtonin-lähetystössä. Vuonna 2010 Wuer pidätettiin, kun hän yritti päästä Kiinan Tokion-lähetystöön.

Wuer on asunut maanpaossa Yhdysvalloissa ja Taiwanissa. Wuer sanoo, että hän haluaisi tavata sukulaisiaan, vaikka se tapahtuisi lasiseinän takaa. Wuerin vanhemmille ei ole myönnetty lupaa matkustaa tapaamaan poikaansa ulkomaille.

Lähteet: AP