1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kauppakeskuksen nuorisotilassa chillaillaan ja virkataan

Nyt voi nuori, teini tai jopa täti ja setäkin viettää rennosti aikaa kauppakeskuksessa. Tampereella Koskikeskus on antanut yhden liiketilan nuorten käyttöön.

Kuva: Marko Melto / Yle

Tilassa voi vain istuskella ja tavata kavereita tai piirrellä ja puuhastella. Ovatpa Mummon Kammarin jäsenetkin käyneet paikalla opettamassa nuorisolle virkkuukoukun käyttöä.

Idean takana ovat Minna Kivioja ja Pasi Nikkinen, jotka ovat saaneet touhuun mukaan myös yhteisöjä ja yrityksiä.

Peruskysymys on "miksi en minä". Näin haastetaan mukaan yhä lisää yhteisöjä ja yrityksiä. POP UP Ilo Mesta on liikkuvan nuorisotilan nimi ja kyse on siirrettävästä toiminta- ja oleskelupaikasta. Sitä on ehditty jo testata Helsingissäkin kauppakeskus Kampissa loistavalla menestyksellä.

Kampin Mestassa oli 1400 nuoren kohtaamista ja Mestan ulkopuolellakin vielä tuhat, raportoi Nuorisoasiainkeskus. Tampereellakin Nuorisotoimi on lähtenyt väliaikaisen nuorisokeskuksen toimintaan aktiivisesti mukaan. Liiketilasta on tehty pienellä budjetilla niin viihtyisä kuin mahdollista.

– Tila on tärkeä asia. Ajatuksena sisustuksessa oli, että itsekin viihdytään, sanoo Minna Kivioja keskellä trukkilavoista tuunattuja istuinpaikkoja ja virkattuja tyynyjä.

Jos inspiroituu jatkamaan kättentöitä, voi tilassa itsekin kutoa, virkata ja askarrella.

En usko, että virkkaaminen onnistuu. Se on muijien hommaa.

Nuori tamperelaismies

– Meillä on joka keskiviikko käsityöilta ja tarvikkeet löytyvät täältä. Novita on antanut langat ja välineet käyttöön, Kivioja vinkkaa.

– Paljon ovat pojat virkanneet pipoja itselleen. Ensin moni on ihan että ”emmää, toi on tyttöjen hommaa”. Lopulta on saatettu virkata itselle kaksikin pipoa, kertoo Pasi Nikkinen.

Paikalla hengailleet nuoret miehet tuntuvat jatkavan pääkaupunkiseudulta saatua kokemusta.

– En usko, että virkkaaminen onnistuu. Se on muijien hommaa, hörähtää nuori mies.

Nuorisotiloissa syntynyttä käsitöitä ja graffiti-taidetta myös kaupataan, tuotto menee suoraan Mestan ylläpitämiseen.

Tamperelaisnuoret ovat ottaneet omakseen

Ensimmäisen parin päivän aikana nuoria on käynyt Koskikeskuksen POP UP Ilo Mestassa 60–100 päivätahtia. Aikuisiakin on pyörähtänyt 20–40 joka päivä.

– Viime keskiviikkona oli mummoja Mummon kammarista kutomassa ja virkkaamassa ja opastamassa halukkaita, Pasi Nikkinen kertoo.

Mestaan kutsutaan kaikkia, jotka haluavat tulla viettämään aikaa ja joita työpajat kiinnostavat. Tampereella järjestetään vielä ainakin teatterityöpaja ja naamiotyöpaja. Tampereen Nuorisotoimi on iloinnut POP UP Ilo Mestan vaikuttavuudesta.

Käy sekä niitä nuoria, jotka käyvät muutenkin, mutta paljon on myös uusia naamoja.

Pasi Nikkinen

– Laidasta laitaan käy porukkaa. Käy sekä niitä nuoria, jotka käyvät muutenkin, mutta paljon on myös uusia naamoja. Tieto menee eteenpäin ja toisaalta kylmät ilmat tuovat lisää väkeä, Nikkinen arvioi.

Koskikeskus tarjoaa tilat viiden viikon ajaksi. Muuallakin Suomessa kauppakeskukset ovat lähteneet hyvin mukaan, sillä on koettu, että tällaiselle on tarvetta. Samaa mieltä on myös nuoriso.

– Avajaisista asti ollaan oltu täällä. Hyvä mesta! Kavereita ootellaan lisää.  Chillaillaan, tamperelainen nuori mies kertoo.

Sebastian, Jarek, Jesse, Eetu ja Tiippana ovat oma porukkansa eri puolelta Tamperetta. Keskustaan tullaan Härmälästä, Tesomalta, Kalevasta, Nekalasta, Hatanpäältä ja Hallilasta.  

– Ollaan täällä ensin ja sitten lähdetään kaupungille ryyppäämään, pojankoltiainen vitsailee.

– Ei ny sentään, kuitenkaan. Aina täällä on hyvä olla. Kiva, että on joku paikka, jossa voidaan vaan istuskella, kaveri toppuuttelee.

Kun Koskikeskuksen viiden viikon tilapäinen nuorisokeskus sulkee ovensa, koittavat pojille taas katujen tallausajat. 

– Sitten vaan notkutaan Keskustorilla.

– Varmaan joo, ja sitten lähetään kotiin, poika toteaa. 

Pop Up Ilo Mesta on auki Tampereella 22. joulukuuta asti. Sen jälkeen se siirtyy Helsingin Itäkeskukseen.