1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nakit ja muusi - tavallisin tulipalotarina

Yleisin tulipalon syy kotitalouksissa on liedelle unohtunut ruoka. Seuraavana tulevat tupakan kanssa turaaminen, huolimaton kynttilöiden polttelu, epäkunnossa olevat sähkölaitteet ja lasten tulitikkuleikit.

Kotimaan uutiset
Sähköhella
Liesien huolimattomasta käytöstä johtuvia tulipaloja voitaisiin vähentää turvalaiteilla.Hillevi Antikainen / Yle

- Nämä nakit ja muusi -keikat ovat se tavallisin tarina kotien tulipaloissa. Liedelle unohtunut ruoka käryää valvomatta, neste pannulta tai kattilasta haihtuu, ja lopulta jäljelle jäänyt rasva syttyy palamaan, kertoo riskienhallintapäällikkö Jari Turunen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Myös tupakan pössyttely vaaka-asennossa löytyy monen tulipalon taustalta; tekstiilit ovat roihahtaneet liekkeihin ja sitten alkaakin tapahtua nopeasti. Epäkunnossa olevista sähkölaitteistakin aiheutuu monia tulipaloja, samoin lasten tulitikkuleikeistä.

Yli 10 prosenttia itäsuomalaisista talouksista painii häkäongelman kanssa.

Jari Turunen

- Kynttilöistäkin voi hieman muistutella näin joulun ajan lähetessä. Kynttilät-lapset-lemmikit-ja tekstiilit ovat aikamoinen riskiyhdistelmä, näiden seassa on aikuisten oltava tarkkana, Jari Turunen muistuttaa.

Palotarkastuksissa löytyy yhä häkää

Pohjois-Karjalassa Pelastuslaitokset tekevät yhä palotarkastuskäyntejä kodeissa. Omavalvonta on silti kaikkein tärkeintä palontorjuntaa.

- Palotarkastukset ovat lähinnä neuvonta- ja ohjausluonteisia vierailuja. Omavalvontalomakkeen täytön myötä toivomme kodeissa hieman pysähdyttävän näiden paloturvallisuusasioiden kohdalle; ovatko palovaroittimet kunnossa, olisiko häkävaroitin syytä hankkia, miten tulikaan menetellä, jos tuli kaikesta huolimatta karkaa.

Häkälöytöjen määrä on palotarkastusten yhteydessä yllättänyt niin kiinteistöjen asukkaat, kuin Pelastuslaitoksen väenkin.

- Tämä on yksi syy, miksi haluamme edelleen jatkaa näitä kotikäyntejä. Palotarkastuksen yhteydessä teemme ilmaisen häkämittauksen, ja valitettavan usein mittaus aiheuttaa ikävän yllätyksen. Yli 10 prosenttia itäsuomalaisista talouksista painii häkäongelman kanssa, eli pellit on laitettu liian aikaisin kiinni tulisijan lämmittämisen jälkeen, kertoo Jari Turunen.

Lue seuraavaksi