Ilmavoimien komentaja: Hornetia ei voi korvata lennokilla

Ilmavoimat on aloittanut tunnustelut Hornetin korvaajasta. Ilmavoimat on muun muassa tiedustellut eri valmistajilta, miten kauan mitäkin konetyyppiä aiotaan valmistaa. Yksi asia kuitenkin on varma: lennokeilla Hornetia ei tulla korvaamaan, mikäli se on ilmavoimista kiinni.

Kotimaa
Hornet
Yle

Lennokeista puhuminen Hornetien korvaajana saa ilmavoimien komentajassa Lauri Purasessa aikaan lähinnä hermostunutta hymyä.

- Ensinnäkään tämmöistä ilmaherruusjärjestelmää ei ole miehittämättömänä. Ja kun aina ajatellaan, että korvataan halvemmalla niin ne suorituskyvyt mitä pitää olla, eli asejärjestelmät, sensorit, millä löytyy maali ja kommunikointijärjestelmät, että jos niistä tehdään lennokki, niin ei se ainakaan halvempi ole kuin miehitetty lentokone, sanoo komentaja Puranen.

Toimii ehkä Afganistanissa mutta ei Suomessa

Mutta voisiko kehitys kehittyä tässäkin: Ensimmäiset Hornetit poistetaan käytöstä vuonna 2025, voisiko lennokki silloin olla varteenotettava vaihtoehto?

- En usko. Ei ole vielä yhtään prototyyppiä maailmassa, ja Suomi tuskin olisi ensimmäisenä edes testaamassa tällaista prototyyppiä. Lennokkeja on tiedustelukoneina ja ilmasta maahan -koneina, mutta ne operoivat alueilla joilla on täydellinen ilmaherruus. Ne toimivat ehkä Afganistanissa, mutta eivät puolustavassa maassa, Puranen sanoo.

Suomalainen Hornet maailman kärkikastiin

Ilmavoimat tekee parhaillaan MLU2-päivitystä, joka parantaa mm. Hornetien aseistusta. Kone nousee päivityksen jälkeen yhdeksi maailman tehokkaimmaksi hävittäjäksi.

- Ilmataistelukyky paranee, uutena tulee koko ajan ilmasta maahan -vaikuttamiskyky, omaa suojaa parannetaan ja yhteensopivuutta kansainvälisesti, luonnehtii kokenut Hornet-lentäjä, kapteeni Mikko Sarantola.

Sarantolan mukaan päivitetty suomalainen Hornet ei paljoa häviä esimerkiksi Yhdysvaltain armeijan käytössä oleville F22 Raptorille tai super-Hornetille.

Komentaja odottaa eniten uutta itseohjautuvaa JASSM-pommia, joka on itseasiassa miniristeilyohjus 350 kilometrin kantamallaan.

Mutta päivityksellä koneen elinikää pidennetään vain 2020-luvun loppupuolelle.

Puolustusvoimat laskeskelee, että noin 10 vuotta ennen eläkkeellesiirtymistä seuraajista on tehtävä hankintapäätös.

Ilmavoimien komentaja on huolissaan, mistä löytyvät rahat, kun lähes samaan aikaan pitäisi uudistaa merkittävästi maa- ja merivoimien kalustoa.

Poliittinen tahto on tällä hetkellä pikemminkin leikata menoja kuin lisätä niitä - puolustusvoimatkin on pantu säästökuurille.