1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Kirjallisuuspalkinto moninkertaistaa myynnin

Julkisuus lisää kiinnostusta, mikä näkyy sekä myyntiluvuissa että kirjastolainauksissa. Palkittuja teoksia hankitaan etenkin lahjaksi. Kovimmat myyntiluvut takoo yleensä Finlandia-palkinnon saanut kirja.

Finlandia Junior -ehdokkaille riitti onnittelukukkia heti julkistustilaisuuden päätyttyä. Kuva: Yle

Kirjakauppaliiton toimitusjohtajan Katriina Jaakkolan arvion mukaan Finlandia-palkinto kymmenkertaistaa ja ehdokkuuskin kaksin- tai kolminkertaistaa kirjamyynnin.

Finlandia Junior ja Tieto-Finlandia lisäävät vain voittajan myyntiä, mutta kirjastossa ehdokkaatkin vetävät.

Varausjonoista näkee, että kansa on lehtensä lukenut.

Tuulikki Mäkinen

Palkinto on eräänlainen laadun tae kirjalle. Ei olekaan ihme, että palkittuja kirjoja ostetaan paljon lahjaksi.

- Koskaan ei ole palkittu huonoa kirjaa. Lisäksi palkinnot nostavat esille kirjallisuutta, joka muuten jäisi varjoon, Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis sanoo.

Palkinnon jakamista seuraavana päivänä innokkaimmat ovat jo ostoksilla. Myös kirjaston käyttäjät heräävät.

- Palkittujen ja ehdokkaana olevien kirjailijoiden suosio kasvaa ja varauksia tulee. Yleensä ne ovat jo valmiiksi lainassa, mutta varausjonoista näkee, että kansa on lehtensä lukenut, erikoiskirjastonhoitaja Tuulikki Mäkinen sanoo.

Suuri yleisö tuntee vain Finlandian

Vaikka palkinto moninkertaisti Tieto-Finlandian saaneen Murtuneet mielet -teoksen varaukset, ei kovin valtaisasta suosiosta ole vielä kysymys.

Esimerkiksi Lahden ja ympäristön kirjastoissa on tätä kirjoittaessa alle 30 varausta. Vertailun vuoksi: Hollolan oman pojan, näyttelijä Ville Haapasalon elämästä kertovalla kirjalla on melkein 100 varaajaa.

Kirjallisuuspalkintoja on kymmeniä, mutta näyttää siltä, että suuri yleisö reagoi vain Finlandiaan. Ilmiö on tuttu kirjakaupan myymäläpäällikkö Anu Ilomaalle.

- Muut palkinnot valitettavasti jäävät suurelta yleisöltä pimentoon. Finlandian lisäksi vain Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintokirjaa kysytään. Tänä vuonna tosin myös Nobelin palkinnon saanut Alice Munro on myynyt hyvin, Anu Ilomaa sanoo.

Katriina Jaakkolan mielestä palkinnot ovat kirjallisuuden kannalta vain hyvä asia. Kun yksi palkitaan, kaikki hyötyvät.

”Enemmän rahaa tiskiin”

Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis uskoo kirjakaupan ammattilaisia siinä, että palkittujen kirjojen saama huomio hyödyttää myös muita. Ainakaan kateudesta ei ole hyötyä kenellekään.

- On illuusio kirjailijan kuvitella, että jos ei olisi tätä palkintoa, minun kirjani näkyisi paremmin. En usko sitä.

Olen aina sanonut, että enemmän vain palkintoja ja enemmän rahaa tiskiin.

Tuula-Liina Varis

Varis toivoo, että myös muut palkinnot saisivat mediassa samanlaisen huomion kuin Finlandia.

Esimerkiksi kirjallisuuden valtionpalkinnot kuitataan palstanpituisella uutisella. Myös novellit ja runous ansaitsisivat enemmän huomiota.

- Olen aina sanonut, että enemmän vain palkintoja ja enemmän rahaa tiskiin.

Julkisuus lisää myyntiä, mutta vaikutus voi jäädä lyhytaikaiseksi ellei kirja onnistu puhuttelemaan isoa joukkoa lukijoita. Parhaassa tapauksessa kirjailija voi saada palkinnosta nosteen uralleen. Esimerkiksi lukijoiden kestosuosikki Kari Hotakainen oli ennen Juoksuhaudantietä pienen piirin kirjailija. Samoin vuosi sitten palkitulle Ulla-Leena Lundbergille palkinnolla on ollut valtava merkitys, Varis uskoo.