Tyksin synnytysosastolla ruuhkaa lomautusten ja talkoovapaiden vuoksi

Turun yliopistollisen sairaalan synnytysosastot ovat ruuhkautuneet sairaanhoitopiirin säästötoimien vuoksi. Käytössä on tavallista vähemmän vuodepaikkoja ja henkilökuntaa. Synnyttäjät ovat jo huomanneet kiireen. Tyks vakuuttaa, ettei potilasturvallisuus vaarannu.

Tyksissä synnyttäjiä on useita samassa huoneessa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun yliopistollisen sairaalan henkilökuntaa koskevat lomautukset ja talkoovapaat alkoivat näkyä synnytysosaston arjessa heti niiden alussa eli viime viikolla. Säästötoimet jatkuvat loppiaiseen asti. Ajankohta on toisaalta otollinen, sillä marras-joulukuussa on vähemmän synnytyksiä kuin kiireisimpinä kuukausina.

- Kun meillä on ruuhkahuippu, synnytyksiä on noin 400 kuukaudessa. Marras-joulukuussa synnyttäjiä on noin 300, kertoo naistenklinikan ylilääkäri Seija Grénman.

Ylilääkäri myöntää, että viime viikolla jotkut äideistä joutuivat käytäville ja päivähuoneeseen. Hän painottaa, että Tyksissä on yhä turvallista synnyttää.

- Siitä on lähdetty näissä lomautuksissa ja talkoovapaissa, että jos tarvitaan, pyydetään lisää henkilökuntaa. Potilasturvallisuus ei vaarannu, vakuuttaa Grénman.

Perhehuoneista luovuttu - huoneissa tunnelma tiivistyy

Yksi kolmesta Tyksin synnyttäjien vuodeosastosta on suljettuna loppiaiseen asti. Joissain kahden hengen huoneissa on kolme äitiä. Perhehuoneet ovat poissa käytöstä kokonaan. Myös vierihoito-opastuksesta on jouduttu tinkimään, kun äitejä on jouduttu kotiuttamaan pikaisesti.

Siitä on lähdetty näissä lomautuksissa ja talkoovapaissa, että jos tarvitaan, pyydetään lisää henkilökuntaa.

Seija Grénman

- Itsellä on ollut semmonen olo koko ajan, että on tiellä ja olisi kiva lähteä muiden alta pois, pohtii Teija Lemmilä, joka synnytti poikavauvan torstaina. Hän kiittelee kuitenkin henkilökuntaa, joka on ollut avuliasta kiireestä huolimatta.

- Juosten tullaan paikalle ja sitten äkkiä seuraavaan paikkaan. Heillä on kiire koko ajan, kertoo Lemmilä.

Katja Kirjosta säästötoimien vaikutukset eivät ole häirinneet. Sairaalaan saapumispäivää kuitenkin siirrettiin.

- Meidän piti itse asiassa tulla jo torstaina tänne. Silloin torstaina oli pikkasen ruuhkaa, joten tuleminen siirtyi perjantaille. Kyllä aina kun tarvitsee, saa apua, vakuuttaa Kirjonen.

Mahtuvatko Salon synnyttäjät Tyksiin?

Tyksissä syntyi viime vuonna 4100 lasta. Salon aluesairaalassa synnytyksiä oli viime vuonna 750 eli 15 prosenttia alueen synnytyksistä. Ruuhkaisella osastolla herää ajatus, mihin mahtuvat Salon synnyttäjät. Ylilääkäri Seija Grénman vakuuttaa, että tilaa riittää.

Itsellä on ollut semmonen olo koko ajan, että on tiellä ja olisi kiva lähteä muiden alta pois.

Teija Lemmilä

- U-sairaalalla on omat ongelmansa niin kauan kuin täällä joudutaan toimimaan, mutta tilat(Salon synnyttäjille) on mahdollista saada aikaiseksi tänne.

Joka tapauksessa ylilääkäri arvioi, että Salon synnytyksistä tulee tiukka keskustelu tiistaina, kun sairaanhoitopiiri asiasta päättää. Toisaalta Turkuun odotetaan kokonaan uutta lasten ja naisten sairaalaa mahdollisimman pian.

- Kaikki täällä toivomme, että saataisiin pikaisia päätöksiä ja päästäisiin pian rakentamaan uusia tiloja. Täällä voi olla yllätyksiä odottamassa koska tahansa tässä rakennuksessa, pohtii Grénman.