1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poropulaan lohtua Siperiasta

Suomen laskevaa poroteurasmäärää voitaisiin paikata Venäjän tuonnilla. Euroopan suurin poronlihanjalostaja Polarica on tuonut jo useana vuonna poronlihaa Siperiasta. Laajempi tuonti voisi myös hillitä ennustettua kuluttajahintojen nousua.

Poronkäristys on yksi suosituimmista pororuuista. Sitä voi tehdä myös Siperian porosta. Kuva: Paliskuntain yhdistys / Erkki Viero

Porojen teurasmäärä on tällä kaudella jäämässä arvioiden mukaan 80 000 poroon. Määrä on laskenut usean vuoden ajan.

Yhtä kaiken kattavaa selittävää tekijää porotuoton laskuun ei ole.

Korvattujen petovahinkojen määrä on noussut ennätyslukemiin, 5000 poroon. Siitä on kuitenkin pitkä matka siihen, että poroja on joidenkin mukaan hukassa parikymmentätuhatta ja eräiden arvioiden mukaan jopa 30 000.

Joidenkin tutkijoiden mukaan porojen teurasmäärän vähenemiseen on syynä myös laidunmaiden kuluminen ja sitä myötä luontaisen ravinnon vähyys.

Poroa kolmesta maasta

Oli syy mikä hyvänsä, suomalaista poronlihaa tulee markkinoille vähemmän kuin mille olisi kysyntää.

Euroopan suurin poronlihan jalostaja Polarica toimii perinteisesti Suomen ja Ruotsin markkinoilla. Viime vuosina yhtiö on laajentanut ostoaluettaan myös Venäjälle. Poronlihaa yhtiö ostaa Siperiasta, Polarica oy:n toimitusjohtaja Pasi Anttila kertoo.

- Meille tulee poroa sekä Suomesta että Ruotsista ja jonkun verran leikattuna myös Venäjän puolelta Siperiasta..

- Siperian poron osuus on kuitenkin alle 20 prosenttia kokonaisvolyymista. Aina pystytään jonkun verran tuomaan, mutta kyllä me nähdään huolestuttavana että Suomen poromäärä on ollut voimakkaassa laskussa jo kaksi vuotta.

Venäjällä riittäisi poroja

Polarica toi vuonna 2011 Venäjältä noin 10 000 poroa.

Nyt määrä on jonkun verran nousussa, mutta lopullinen saldo nähdään toimitusjohtaja Pasi Anttilan mukaan vasta keväällä.

Venäjällä riittäisi poroja reilumminkin suomalaisten pöytiin.

Pelkästään Siperiassa on poroja kaksi ja puoli kertaa se määrä, mitä Suomessa ja Ruotsissa yhteensä.

- Jos puhutaan Siperian villiporosta, niin sen kanta on lähes miljoona yksilöä, että tuontia pystyisi varmasti lisäämään. Mutta pitkällä tähtäimellä ei ole hyvä merkki, että porojen määrä vähenee Suomessa näin merkittävästi.

- Minä näen tärkeänä sen, että meillä löytyy myös suomalaista poroa jatkossakin, Polarica oy:n toimitusjohtaja Pasi Anttila sanoo.