Hevonen halutaan mukaan nuorten työllistämistalkoisiin

Jyväskylässä aiotaan valjastaa luonto avuksi nuorten työllistämiseen. Könkkölän tilasta suunnitellaan työttömille nuorille toimintakeskusta, missä nuoret hoitavat eläimiä ja viljelevät kasveja. Ajatuksena on opettaa nuoria ottamaan vastuuta ja tarjota onnistumisen kokemuksia.

Kotimaa
Ihminen pitää hevosta kiinni suitsista.
Isto Janhunen / Yle

Emmanuel Arial on yhden päivän aikana oppinut ohjastamaan hevosta ja leipomaan karjalanpiirakoita.

– Hevosen ohjastaminen sujui hyvin, ei ollut kuin vähän vaikeuksia. Olen kerran ohjastanut hevosta aiemmin. Se oli Afrikassa, joten siitä on kauan, Ariel kertoo.

Ariel on yksi Könkkölän tilan luonto- ja perinneviikolle osallistuneista työpajanuorista. Hänen kokemuksensa vaikuttavat siihen, alkaako Könkkölässä ensi keväänä nuorten työpajatoiminta.

Rahoitus selviää vuoden lopussa

Muun muassa Jyväskylän kaupungin työntekijöiden virkistyspaikkana aiemmin toimineesta Könkkölästä halutaan rakentaa green care -toimintaympäristö. Toisin sanoen tilalla ryhdytään hyödyntämään luontoa muun muassa nuorten työkuntoutuksessa.

– Green care -toimintaa on tutkittu paljon ja sen hyödyt ovat hyvin selvillä, eli miten paljon tämmöinen luonnosta tuleva hyvinvointi kuntouttaa ja voimaannuttaa, kertoo työhönvalmentaja Tiina Mäenpää-Korhonen Nuoren Taidetyöpajasta.

Kuntoutuksen lisäksi nuoret voisivat kartuttaa tilalla työkokemusta ja kokeilla, josko oma ammatti löytyisi luontoalalta. Jos rahoitus järjestyy, työkokeilupaikkoja saataisiin vuosittain lähes 40 nuorelle. Lisäksi Könkkölässä voisi suorittaa opiskeluihin kuuluvia harjoitteluja. Sitra päättää työpajojen rahoittamisesta vuoden loppuun mennessä. Myös Jyväskylän kaupungin päätöstä Könkkölän tiloista odotetaan edelleen.

– Uskomme 90 prosenttisesti, että toiminta käynnistyy jossain muodossa, toteaa projektityöntekijä Kaisa Peuha Jyväskylän kaupungin Nuorten Taidetyöpajasta.

Suunnitteilla kaksi työpajaa

Kevääksi on suunnitteilla kaksi työpajaa. Toisessa nuoret pääsevät kunnostamaan tilaa, toinen keskittyy yrittäjyyteen.

– Ensinnäkin eläinten ja tilan hoitaminen opettaa nuorille vastuullisuutta. Ja toisaalta nuoret saavat onnistumisen kokemuksia, kun pääsevät oikeasti tekemään ja näkevät työnsä jäljen, Tiina Mäenpää-Korhonen huomauttaa.

Työpajanuorien lisäksi Könkkölän tilalle olisivat tervetulleita oppimaan myös muut ryhmät päiväkotilapsista ja koululaisista vanhuksiin.