1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tiedusteluviranomaiset pelkäävät: "Pahimmat Snowden-paljastukset ovat vasta tulossa"

Tiedustelupalvelut kutsuvat julkaisemattomia asiakirjoja "tuomiopäivän varastoksi".

Ulkomaat
Edward Snowden.
Edward Snowden. EPA

Britannian ja Yhdysvaltojen viranomaiset pelkäävät, että tietovuotaja Edward Snowdenin hallussa olevista asiakirjoista vain murto-osa on julkaistu ja että tärkeimmät paljastukset ovat vasta tulossa. Snowdenin uskotaan varastoineen asiakirjat pilvipalveluun omaksi "henkivakuutuksekseen" mahdollisen pidätyksen varalta.

Tiedusteluviranomaiset nimittävät tietovuotaja Edward Snowdenin vielä julkaisemattomia asiakirjoja "tuomiopäivän varastoksi". Dokumentit sisältävät muun muassa Yhdysvaltojen turvallisuusviraston NSA:n sekä maan muiden virastojen laatimia asiakirjoja sekä yhdysvaltalaisten ja Yhdysvaltain liittolaismaiden tiedustelupalvelujen henkilöstön henkilötietoja.

Yksi uutistoimisto Reutersille puhuneista nimettömänä pysytelleistä tiedusteluviranomaisista luonnehti julkaisemattomia dokumentteja Snowdenin "henkivakuutukseksi" mahdollisen pidätyksen tai fyysisen vahingoittumisen varalle.

Suojana useita salasanoja

Pilveen varastoitu data on suojattu monimutkaisilla salauksilla sekä useilla salasanoilla. Viranomaiset uskovat, että ainakin kolme ihmistä pitää salasanoja hallussaan ja että ne ovat voimassa aina vain lyhyen aikaa kunkin vuorokauden aikana. Salasanoja mahdollisesti hallussa pitävien ihmisten henkilöllisyys ei toistaiseksi ole tiedossa.

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset arvioivat, että Snowden on julkaissut vasta murto-osan NSA:n tietokannasta lataamastaan materiaalista. Erään arvion mukaan hänellä olisi tarpeeksi tiedostoja synnyttämään yhä uusia paljastusuutisia seuraavan kahden vuoden ajan.

Snowden latasi NSA:n tietokannasta arviolta 50 000 - 200 000 asiakirjaa, joista hän on tähän asti julkaissut nettisivusto Cryptomen arvion mukaan reilut 500.

Tiedustelupalvelut eivät kommentoi

Edward Snowden oleskelee tällä hetkellä Venäjällä, josta hän on saanut väliaikaisen turvapaikan. Häntä vastaan on nostettu Yhdysvalloissa vakoilusyyte.

Sekä NSA että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu ODNI ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa. Julkisuuteen ei myöskään ole tullut tietoa siitä, tietävätkö Britannian ja Yhdysvaltain viranomaiset, minne vuodetut asiakirjat on varastoitu tai yrittävätkö he murtaa niitä suojaavia salauksia.

Snowdenin vuotamista asiakirjoista on käynyt ilmi, että Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset harjoittavat laajaa vakoilua paitsi oman maansa kansalaisten, myös ulkomaisten kansalaisten puhelin-, sähköposti- ja viestiliikenteeseen. Paljastukset ovat johtaneet lukuisiin diplomaattisiin skandaaleihin sekä aloittaneet mittavan keskustelun useissa maissa kansalaisoikeuksista, vakoilusta ja yksityisyydestä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi