Ukrainan presidentti yritti rauhoitella mielenosoittajia - protestointi kiihtyi heti

Presidentti Viktor Janukovitsh vakuutti puheessaan, että päätös perua EU:n kanssa tehtävä vapaakauppa- ja yhteistyösopimus oli vaikea ja perustui taloudellisiin syihin.

Ulkomaat

Ukrainan presidentin Viktor Janukovitshin yritys rauhoitella toista päivää jatkuvia mielenosoituksia epäonnistui maanantai-iltana. Janukovitsh kommentoi ensimmäisen kerran hallituksensa viime viikolla tekemää päätöstä perua aikeet solmia EU:n kanssa vapaakauppa- ja yhteistyösopimus.

Janukovitsh vakuutti puheessaan, että päätös perua sopimuksen allekirjoitus oli vaikea ja hän teki sen taloudellisista syistä sekä suojellakseen heikoimmassa asemassa olevia. Presidentin mukaan hänen aikomuksenaan on kaikesta huolimatta kehittää Ukrainan yhteiskuntaa "eurooppalaisten standardien mukaan".

- Haluan rauhan palaavan suureen ukrainalaiseen perheeseemme, Janukovitsh vetosi mielenosoittajiin.

Vain hetki presidentin puheen jälkeen kaduilla lähellä hallituksen rakennuksia puhkesi yhteenotto poliisin ja mielenosoittajien välillä. Mellakkapoliisit käyttivät pamppuja ja kyynelkaasua väkijoukon hajottamiseen.

Hallituksen toimista raivostuneet ukrainalaiset ovat kokoontuneet jo kahtena päivänä kaduille vaatimaan hallitusta allekirjoittamaan sopimuksen loppuviikosta Liettuan Vilnassa pidettävässä EU:n huippukokouksessa. Sunnuntaina pääkaupungin Kiovan kaduilla oli mielenosoitusten järjestäjien mukaan jopa 100 000 ihmistä, mutta poliisi arvioi mielenosoittajia olleen 23 000. Maanantaina Kiovassa mieltään osoitti arviolta 20 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP