Viisumivapaus toisi Etelä-Karjalaan jopa 1000 uutta työpaikkaa

Viisumivapaus toisi Etelä-Karjalaan tuntuvasti työpaikkoja ja miljoonien eurojen tulot. Vaikutukset olisivat kuitenkin pienemmät kuin muualla maassa.

viisumivapaus
Venäläisiä pikkubusseja lastaamassa matkustajia ja tavaroita Lappeenrannan lentokentällä.
Venäläisiä pikkubusseja lastaamassa matkustajia ja tavaroita Lappeenrannan lentokentällä ennen lähtöään kohti Venäjää lokakuussa 2013.Yle

Viisumivapaus toisi kerrannaisvaikutuksineen Etelä-Karjalaan jopa 1000 uutta työpaikkaa. Lisäksi viisumivapauden myötä kasvavat matkailijavirrat toisivat maakuntaan yli 200 miljoonaa euroa tuloja.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK:n tekemän kyselytutkimuksen mukaan Etelä-Karjalassa vierailevien venäläisturistien määrä kasvaisi noin 40 prosenttia, nykyisestä noin kahdesta miljoonasta vajaaseen kolmeen miljoonaan.

Viisumuvapauden vaikutukset olisivat tutkimuksen mukaan kuitenkin Etelä-Karjalassa pienemmät kuin valtakunnallisesti, sillä matkailijavirrat ovat jo nyt maakunnassa suuria. Esimerkiksi vuonna 2012 venäläismatkailijoiden arvioitiin työllistävän Etelä-Karjalassa noin 2800 työntekijää.

Kyselytutkimuksen mukaan Etelä-Karjala kiinnostaa eniten Venäjän lähialueilla asuvia. Kaikista kyselyyn vastanneista Helsinki oli kaikkein kiinnostavin matkailukohde Suomessa. Toiseksi kiinnostavin on Turku ja sen jälkeen Lappi. Pietarilaisten keskuudessa Lappeenranta sijoittui kolmanneksi Helsingin ja Turun jälkeen ja Leningradin alueella Imatra nousi kiinnostavuudessa toiseksi Turun rinnalle.