"Ennen kyläiltiin ilman asiaakin"

Ennen kyläiltiin ilman kutsua ja vieraille tarjottiin sitä, mitä oli. Satavuotias Sylvi Mäkelä muistaa mummunsa tarjonneen vieraalle kamferttia sokeripalalla, kun kahvia ei ollut. Jalasjärveläisiä kannustetaan tänään kyläilemään toistensa luona osana Irti rutiineista -viikkoa.

Kotimaa
Seinäjokinen Sylvi Mäkelä muistaa, miten ennen kylässä käymiseen ei tarvinnut odottaa kutsua.
Seinäjokinen Sylvi Mäkelä muistaa, miten ennen kylässä käymiseen ei tarvinnut odottaa kutsua.Johanna Manu/Yle

Ennen vanhaan kyläiltiin ilman asiaakin, muistaa Seinäjoella Simunanrannan palvelukeskuksessa asuva Sylvi Mäkelä.

– Ennen vanhaan ei kutsuttu eikä sovittu mitään, mentiin vain kylähän. Juostiin yhtäkkiä naapuriin kudin kädessä tai piimätoupin ja voileivän kanssa ja mentiin sinne syömään, satavuotias Mäkelä muistaa.

Tarjoiluistakaan ei ollut niin nuukaa kuin nykyään. Tarjottiin, mitä oli.

– Mummuni sanoi joskus, kun joku tuli kylään, että ei minulla ole sulle keittää kahviakaan, mutta otetahan kamferttia. Ja niin se laittoi lusikalle kaksi sokerinpalaa ja tiputti niihin kamferttia. Se oli tarjoilu sitten, Sylvi Mäkelä naurahtaa.

Mäkelä kertoo, että kyläilyt kestivät, minkä kestivät. Asiat juteltiin ja toisen nurkkia ja siivoamisia ei tutkittu.

– Jos oli mukuloita, oli vähän sekaista. Toiset oli vapaampia ja toiset enemmän tiptop.

– Olisi ollut suuri loukkaus, jos olisi sanottu, että nyt ei sovi tulla. Jos ei oltu kotona, pantiin varsiluuta oven eteen ja vieras tiesti siitä pyörtää, Sylvi Mäkelä kertoo.

Irti rutiineista tällä viikolla

Jalasjärven vapaa-aikatoimi kehottaa jalasjärveläisiä tekemään tällä viikolla asiat rutiineista poikkeavalla tavalla.

– Tämä marraskuu on niin ankeaa ja pimeää aikaa, että halusimme kehitellä jotain vähän erilaista piristykseksi. On niin helppoa esimerkiksi istua television ääreen ja katsoa ruutua ilta. Haluamme laittaa ihmiset miettimään, miten arjen voisi tehdä jotenkin vähän eritavalla, kertoo nuoriso-ohjaaja Anna Kaski.

Jalasjärven Irti rutiineista -viikon teemoja ovat mm. viikon varrella vietettävät ruuduton- ja kyläilyilta sekä autoton päivä.

– Kun ajattelee nyky-yhteiskuntaa, ei enää kyläillä naapurissa niin kuin ennen. Haluaisimme, että ihmiset tapaisivat ja välittäisivät toisistaan. Kuulinkin, että joku oli jo saanut kutsun kylään kyläilyiltana, Kaski sanoo. Kyläilyiltaa vietetään Jalasjärvellä tänään tiistaina.