Näkökulma: Homo gambliens

Pelaaminen on ihmisellä verissä. Ken pelaamiseen ryhtyy, suhtautuu siihen yleensä hyvin intohimoisesti. Moni haluaisi kokonaan lopettaa Suomen pelimonopolit, kirjoittaa Riitta Pihlaja.

Näkökulmat
Riitta Pihlaja

Pelaaminen on kiehtonut ihmistä aina.

Jo antiikin Roomassa lyötiin vetoa, kumpi jää henkiin, ihminen vai leijona. Nykyihminen veikkaa urheilutuloksista ja vaalituloksista. Joissakin maissa jopa kukkojen paremmuudesta taistelussa lyödään vetoa . Miltei mistä vain voi syntyä vedonlyönti, kun kaksi kilpailuhenkistä ihmistä kohtaa.

Pelaaminen on usein intohimoinen harrastus sille, ken siihen ryhtyy. Pelaamisesta on tehty lauluja, joissa gambling manit vaeltavat kaupungista toiseen ja ansaitsevat elantonsa uhkapelillä.

Me suomalaiset olemme erityisen peli-intoista kansaa. Turun kauppakorkeakoulu teki taannoin tutkimuksen, jonka mukaan toissa vuonna 78 prosenttia suomalaisista oli vuoden aikana pelannut jotakin rahapeliä.

Miksi pelaaminen sitten saa meidät valtoihinsa? Kyllä se on voittaminen, joka koukuttaa. Voittamisen makuun päässeelle häviäminen tuntuu mahdottomalta. Ihminen tuudittautuu kovin helposti uskoon kaikkivoipaisuudestaan ja haavoittumattomuudestaan. Menestyksen tunto saattaa johtaa jopa ylisuurien riskien ottamiseen.

Voitonhuumassa elävän maailma saattaa miltei kaatua, kun ensimmäinen tappio osuu kohdalle. Sellainen ihminen on haavoittuvainen, jolle voittamisesta on tullut pakkomielle. Hän takertuu peleihin eikä pysty irrottautumaan, vaikka tappiot kasvaisivat sietämättömiksi. Pelit aiheuttavat helposti riippuvuutta samaan tapaan kuin alkoholi. Ei siis liene sattumaa, että molempia Suomessa pyrkii rajoittamaan valtion asettama monopolijärjestelmä. Kansalaisia halutaan suojella haitoilta, ja siksi rahapelien ja alkoholin saatavuutta halutaan rajoittaa.

Suomessa rahapelit ovat kolmen yhtiön monopoli, jota pelimaailman aktiivit ovat toistuvasti pyrkineet murtamaan. Toistaiseksi he ovat hävinneet taistelunsa. Tässä kuussa EU-komissio antoi lausuntonsa, jonka mukaan Suomen rahapelimonopoli on sallittu.

Monopolit ovat markkinataloudessa ongelmallisia. Moni meistä haluaisi viinit ruokakauppoihin. Samoin osa suomalaisista toivoo rahapelien vapautuvan monopolien rajoitteista.

Tannoisessa Turun kauppakorkeakoulun tutkimuksessa saatiin tulokseksi, että pelimonopolin lakkauttamisesta Suomessa ei olisi mitään haittaa. Arvata saattaa, että monopolin kannattajat nostivat tuloksista kovan äläkän. Moni näki, että ulkomaiset peliyhtiöt, jotka olivat olleet rahoittamassa tutkimusta, saivat haluamansa lopputuleman. Niin alkoholi- kuin pelimonopolitkin ovat politiikkaa. Me kansalaiset viime kädessä itse voimme vaikuttaa siihen, mitä toimintoja haluamme rajoittaa monopolilla. Me valitsemme eduskunnan, eduskunta säätää lait. Myös monopolilait.