1. yle.fi
  2. Uutiset

Verikosto on yhä raakaa todellisuutta Albaniassa - tappouhkauksen saaneen perheen on piileskeltävä

EU:n kanssa jäsenyysneuvotteluihin pyrkivässä Albaniassa verikoston perinne elää yhä vahvana.

Ulkomaat
Merita Bregu
Yle

Merita Bregu elää neljän lapsensa kanssa eristyksissä Shkodran kaupungin laitamilla Pohjois-Albaniassa. Olot ovat ankeat eikä raha aina riitä ruokaan. Pahinta on kuitenkin verikoston pelko.

Shkodran toisella laidalla elävä perhe on langettanut verikoston perheen lapsille. Uhkaus on seurausta lasten edesmenneen isän tekemistä henkirikoksista. Bregun jälkeläiset ovat samaa verta isänsä kanssa, ja sen vuoksi hengenvaarassa.

Bregun mies oli väkivaltainen ja arvaamaton persoona, joka tappoi kaksi tuttavaansa vuonna 1997. Vaimon mukaan syynä oli humalaisten riita. Siitä lähtien Merita Bregu on joutunut lapsineen piileskelemään.

Mies vapautui myöhemmin vankilasta. Viime vuonna hän surmasi vanhimman tyttärensä ja itsensä.

Verikostossa joko tappajan tai hänen miessukulaisensa on maksettava hengellään. Perinteisiä verikoston sääntöjä ei enää noudateta ja siksi myös lapset ja naiset ovat vaarassa.

Tulevaisuuden suunnitteleminen olisi ylellisyyttä

Merita Bregu on kärsineen ja väsyneen näköinen nainen. Hän toteaa, ettei itse ole voinut vaikuttaa miehensä tekoihin.

- Elämme pelossa. Toisen perheen miehet voivat tulla kotiini ja tappaa lapseni. En voi tehdä mitään estääkseni sen. Viranomaiset eivät minua auta.

Viime aikoina huoli on kasvanut, koska verikoston langettaneen perheen vanhimmat pojat ovat kasvaneet aikuisiksi. He ovat välittäneet uhkauksia, että jotain tapahtuu.

Käytännössä Bregun lapset eivät voi liikkua kotinsa lähiympäristön ulkopuolella.

Ennen murhia perheet olivat naapureita ja hyvissä väleissä. Bregu sanoo, ettei osaa tuntea vihaa uhkaajiaan kohtaan. Hän tyytyy toteamaan, että verikosto on julma käytäntö, jota ei pääse pakenemaan.

Mitä Merita Bregu ajattelee tulevaisuudesta?

- Meillä ei ole sitä ylellisyyttä, että voisimme suunnitella tulevaisuuttamme ja elämäämme. Tulevaisuus näyttää toivottomalta. Toivon, että jumala auttaisi.

Lapsilla ei asiaa kouluun

Bregun perheen talon yhteydessä on lehmän makuusija. Maitoa tuottava lehmä on perheen arvokkainta omaisuutta, sillä rahasta on hyvin tiukkaa. Kunnan sosiaalitukia lapset saavat 40 euroa ja äiti 13 euroa kuussa.

Lapset eivät voi käydä koulua, mutta he saavat toisinaan kotiopetusta. Vanhin 18-vuotias tytär ei osaa lukea ja kirjoittaa. Kotiopetusta käy antamassa paikallinen opettaja Liljana Luani, joka auttaa verikoston uhassa eläviä perheitä.

- Nämä lapset on tuomittu syyttöminä kuolemaan. Tämä on hyvin surullista. Viranomaisten pitäisi puuttua tähän, Luani sanoo.

Hän jatkaa, että viranomaisten kanssa toimiminen on ollut lähinnä toivotonta. Viranomaiset eivät yleensä piittaa ongelmasta eivätkä tue avustustyötä. Sen sijaan avustustyöhön osoitettuja rahoja on kadonnut korruptoituneille virkamiehille.

Verikostoa hautovat perheet ovat uhkailleet Liljana Luania, mutta hän sanoo turvallisuutensa olevan nykyisin kunnossa. Luani aloitti avustustyön seitsemän vuotta sitten havaittuaan ongelman koulussa. Hän kokee asian läheiseksi, koska on itse kotoisin alueelta, jolla on tehty paljon verikostoja.

Luani näkee, että verikoston pelossa oleville pitäisi tarjota koulutusta ja psykologista tukea. Kostoa hautovien perheiden lapset kasvavat vihan keskellä - myös heitä pitäisi tukea.

- Eräs 15-vuotias poika ampui Shkodran torilla kaksi miestä. Nyt poika on vankilassa. Toisessa tapauksessa verikostoa pelännyt nuorukainen uskaltautui lähtemään ulos – hänet tapettiin koulumatkalla, kertoo Liljana Luani.

Samaa mieltä Luanin kanssa on verikostoa tutkiva tiranalainen journalisti Mentor Kikia.

- Kierre voitaisiin katkaista jakamalla informaatiota lapsille.

Viranomaiset vaikenevat

Mentor Kikian järjestön tuoreen selvityksen mukaan pelkästään Shkodran alueella vajaat sata perhettä elää verikoston pelossa. Näihin perheisiin kuuluu 470 ihmistä. Tänä vuonna alueella on tehty kuusi varmuudella verikostoon liittyvää henkirikosta.

Koko maata koskevia tilastoja ei ole, koska Albanian viranomaiset eivät ole olleet halukkaita selvittämään ongelman laajuutta. Eri järjestöjen mukaan eristyksissä ja pelossa elää ehkä noin 1300 perhettä. Joidenkin arvioiden mukaan osallisina on huomattavasti suurempi määrä perheitä.

Mentor Kikia sanoo samaa kuin Liljana Luani; virallinen Albania on halunnut vaieta verikostoista.

- Viranomaiset eivät ole tehneet paljoakaan ongelman ratkaisemiseksi.

Useimmiten verikoston piirissä olevat perheet ovat köyhiä perheitä Albanian pohjoisosissa.

Kommunismin aikana verikostot lähes katosivat muun muassa kovien rangaistusten takia. 1990-luvulla ilmiö yleistyi. Mentor Kikian mukaan viime vuosina verikostojen määrä on pysynyt samalla tasolla.

Hyvin usein verikoston kierre on alkanut maakiistoista.

Vanhoja sääntöjä ei kunnioiteta

Verikosto on osa vanhaa Kanun-lakia, joka sääteli ihmisten kanssakäymistä. Kanun-laissa muun muassa korostetaan yksilön ja suvun kunniaa.

Toisin sanoen kunniaa loukannut tai hänen miessukulaisensa voi joutua maksamaan teostaan hengellään.

Perinteinen verikosto ei koskenut naisia, tyttöjä eikä alle 14-vuotiaita poikia. Tätä sääntöä ei kuitenkaan enää noudateta. Mentor Kikia painottaakin, ettei nykyisillä verikostoilla ole kovin paljon tekemistä perinteisen Kanun-koodiston kanssa.

Miten verikostot voitaisiin Albaniassa lopettaa?

- Se on miljardin dollarin kysymys. Tämä on vuosisatoja vanha perinne eikä sen katkaiseminen ole helppoa. Eristyksissä eläville lapsille on annettava koulutusta, jotta heistä ei tulisi murhaajia.

Besa takaa väliaikaisen turvan

Mentor Kikia sanoo, että Albanian lainsäädäntöä ollaan parantamassa niin, että jo pelkästä verikostolla uhkaamisesta voisi saada kovan tuomion. Jos viranomaiset toteuttaisivat lakia, voisi se auttaa ehkäisemään murhia.

Periaatteessa verikostosta pitäisi tuomita huomattavasti raskaammin kuin tavallisesta henkirikoksesta. Kikian selvityksen mukaan verikostomotiivia ei yleensä huomioida tuomioissa.

Verikoston pelossa elävät saavat joskus uhkaajiltaan määräaikaisen luvan liikkua niin sanotun besa-lupauksen turvin. Besa antaa turvan määräajaksi esimerkiksi juhlapyhinä.

Toisinaan besa annetaan viikoksi, joskus jopa kuukaudeksi. Verikosto ei kuitenkaan katoa mihinkään, vaan besan rauettua uhatun henki on jälleen vaarassa.

Verikostoja yritetään selvittää usein kylien vanhimpien välityksellä. Joskus kierre on onnistuttu ratkaisemaan rahalla, kun loukkaajan perhe on maksanut korvauksen loukatun perheelle.

Lue seuraavaksi