Leningrad Cowboys sovitti joululaulut uusiksi – rokkaava lääkäri nousee lavalle

Kuopiolainen Tatu Kemppainen palaa lavalle tötteröpääyhtye Leningrad Cowboysin riveissä. Yhtyeessä kitaraa takavuosina soittanut Kemppainen on muiden karjapaimenten kanssa esiintymässä Kuopio-hallissa keskiviikkona.

kulttuuri
Rokkaava lääkäri Tatu Kemppainen harjoittelee Leningrad Cowboysin uusia joululaulusovituksia keskiviikon konserttiin.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Leningrad Cowboys esiintyy harvoin Suomessa. Seuraava konsertti on Kuopiossa keskiviikkona. Koko Cowboys-yhtye nousee lavalle. Mukana on myös paljon puna-armeijan kuoron väkeä. Kuopio-hallissa tötterö päässä soittaa myös oman kylän poika.

- Tuntuu enemmän juhlalta kuin työltä, kun pääsee aina silloin tällöin ammattilaisporukkaan keikoille, kuopiolainen Tatu Kemppainen sanoo.

Kemppainen kiersi 1990-luvulla lukuisat konsertit tötteröpäiden kitaristina. Sitten hän alkoi keskittyä uraansa. Nykyään hän soittaa Cowboysissa silloin tällöin. Tällä kertaa Kuopiossa Kemppaisen soitin on mandoliini.

- Yhdistelmä, jossa päivät olen sairaalalla ja aina silloin tällöin iltaisin ja viikonloppuisin pääsee soittamaan, on aivan mahtava, Tatu Kemppainen sanoo.

Kun soittaja tempaisee tötterön päähän ja astuu karjapaimenen pitkäkärkisiin saappaisiin, hän tuntee sisällään jotain erityistä. Leningrad Cowboys on täydellistä vaihtelua korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kemppaiselle.

- Kun muuten on aika harmaa tyyppi, niin sitten kun pistää tukan päähän ja kengät jalkaan, on paljon helpompi lähteä hassuttelemaan, Kemppainen sanailee.

Puolet joululauluja, puolet muuta

Kuopiossa Leningrad Cowboys soittaa ainakin rokkia ja runsain määrin uusia sovituksia joululauluista.

- Vielä pitää harjoitella. Tällä keikalla on paljon ohjelmistoa, mitä minä tai muukaan bändi ei ole esittänyt. Uusia sovituksia joululauluista on ehkä puolet materiaalista. Siinä mielessä joutuu mandoliinia rapsuttelemaan tänäkin iltana, Kemppainen kertoo.

Leningrad Cowboys on soittajalle mieluinen konsepti. Esiintymispaikalla tunnelma voimistuu konsertin edetessä, kertoo Tatu Kemppainen.

- Konsertin loppupuolella olevissa kappaleissa, kuten Those Were the Daysissa, tunnelataus on aika lailla kohdillaan. Siinä vaiheessa yleisö on hyvinkin ostettu omalle puolelle. Siinä on hieno yhteisöllinen fiilis. Niistä on paljon hyviä muistoja.

Leningrad Cowboysin kiertue jatkuu Kuopiosta Hämeenlinnaan, Turkuun ja Tampereelle. Yhtyeen tarina jatkuu muutenkin, uskoo Kemppainen.

- Sakke Järvenpäällä on kova mielikuvitus ja soittajaporukka on ammattitaitoista. Sillä porukalla ne voi tehdä ihan mitä vain.