Hyppää sisältöön

Television antenniverkossa siirrytään teräväpiirtolähetyksiin vuodesta 2017 lähtien

Uusi tekniikka lisää myös televisiokanavien määrää. Nykyisillä laitteilla ohjelmia voi seurata vuoteen 2026 asti. Tekniikkamuutoksen taustalla on se, että 700 megahertsin taajuusalueen taajuudet siirretään televisiolta langattomalle laajakaistalle.

Television antenniverkossa siirrytään laajemmin uudempaan lähetystekniikkaan vuodesta 2017 alkaen. Uusi tekniikka (DVB-T2) lisää televisiokanavien ja teräväpiirtolähetysten määrää.

Muutos tapahtuu asteittain. Ensimmäisessä vaiheessa siirtyvät antenniverkon maksukanavat. Viimeisenä siirtyvät Ylen ja niin sanotut yleisen edun kanavat, joita tällä hetkellä ovat MTV3, Nelonen ja Fox. Siirtymä alkaa vuonna 2017 ja siinä kestää useita vuosia.

Ylen suunnitelmissa on, että ennen Sotshin olympialaisia kanavista ykköstä ja kakkosta voisi jakaa uuden tekniikan keinoin ja loppuja viimeistään vuonna 2017. Uusia kanavia Yle ei suunnittele.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan nykyisillä laitteilla ohjelmia voi antennivastaanotossa seurata jopa vuoteen 2026 asti, ellei vastaanotinten nopea yleistyminen anna syytä arvioida asiaa uudelleen.

– On kuluttajan kannalta erittäin tärkeää, että uuteen lähetystekniikkaan siirrytään hallitusti ja että oikeaa tietoa on saatavilla helpolla ja yksinkertaisella tavalla. Viestintäpoliittisesti olennaista on se, että kyse ei ole pakkosiirtymästä vaan televisiota voi katsella nykylaitteilla vielä erittäin pitkän ajan, asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen (sd.) toteaa tiedotteessa.

Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvon mukaan kahden tekniikan päällekkäisyys maksaa Ylelle miljoonia euroja vuosittain. Siksi yhtiö toivoo, että uuteen tekniikkaan siirtyminen olisi mahdollisimman nopeaa.

– Päällekkäisyys on kaikki pois muusta toiminnasta, Silvo toteaa.

Kuluttajan pitää hankkia uusi televisio

Lähetystekniikan muuttuminen edellyttää taloyhtiöiltä ja kiinteistöiltä muutoksia yhteisantennijärjestelmiin. Kuluttajalta muutos vaatii televisiovastaanottimen vaihtamista siirtymävaiheen rinnakkaislähetysten päättyessä, jos hänellä ei ole vielä siinä vaiheessa teräväpiirtotelevisiota.

Siirtyminen uuteen tekniikkaan koskee vain UHF-antenniverkkoa. Satelliitti- ja kaapelitelevisioihin sekä internetin kautta vastaanotettaviin lähetyksiin ei tule muutoksia. Jo nyt DVB-T2-tekniikkaa käyttää DNA:n VHF-antenniverkko.

Tekniikkamuutoksen syynä on se, että 700 megahertsin taajuusalueen taajuudet siirretään televisiolta langattomalle laajakaistalle.