Viisumivapauden tuomat matkailijat pyyhältäisivät Etelä-Karjalan ohi

Etelä-Karjalassa on odotettu ja pelätty viisumivapauden tuomia turistitulvia Venäjältä. Tuore tutkimus kuitenkin kertoo, että suurin osa uusista turisteista matkaisi Helsinkiin, Turkuun ja Lappiin.

viisumivapaus
Venäläiset ruokailevat
Yle

Etelä-Karjala on venäläismatkailijoiden keskuudessa erityisesti shoppailukohde. Maakuntaan tullaan ostoksille ja viivytään lyhyitä aikoja. Pidempään viipyvät lomamatkalaiset valitsevat kohteikseen mieluummin suuria kaupunkeja tai Lapin matkailukohteita.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan Moskovan suuri matkailijapotentiaali ei ole tulossa lomailemaan Lappeenrantaan tai Imatralle. Toimitusjohtaja Pari Nurkan mukaan syynä tähän on todennäköisesti se, että Lappeenrantaa ei tunneta Moskovassa. Imatra on hieman tunnetumpi historiansa vuoksi.

- Etelä-Karjalan kannattaisi nyt panostaa markkinointiin Moskovassa, sinne markkinointiaan ovat muutkin jo suunnanneet, Nurkka sanoo.

Kalastus ja marjastus kiinnostaa kaupunkilaisia

Suurten kaupunkien, Moskovan ja Pietarin matkailijat tulevat Suomeen hakemaan luonnon rauhaa ja mökkielämää. Kylpyläloma- ja golfkohteena Suomea ei nähdä.

Aktiviteeteista venäläismatkailijoita kiinnostavat erityisesti luontoon liittyvät toiminnon kuten marjastus, sienestys ja kalastaminen. Kaupunkikohteissa kiinnostavat nähtävyydet sekä taidenäyttelyt ja museot.

Pasi Nurkan mukaan Etelä-Karjalassa kannattaisi edelleen panostaa kalastusmatkailupalvleuihin, niiden saatavuuteen ja markkinointiin.

Turistien määrä kasvaa joka tapauksessa

TAK:n tutkimus kuitenkin osoittaa, että ellei maakunnan markkinointiin Moskovassa aleta pian panostaa, menee suurin kasvu eteläkarjalaisilta ohi. Pietarissa ja Leningradin alueella asuville Etelä-Karjala alkaa jo olla nähty ja lomamatkalaiset suuntaavat uusiin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Jos viisumivapaus toteutuisi vuoden 2014 alusta alkaen, kasvaisi venäläismatkailijoiden määrä Etelä-Karjalassa nopeasti noin 40 prosenttia nykyisestä. Vaikka viisumivapautta ei tulisikaan kasvavat maakunnan matkailijamäärät tasaisella vauhdilla tuon 40 prosenttia muutamassa vuodessa.

Facebook: www.facebook.com/animalmiyle (siirryt toiseen palveluun)

Twitter: @AniMalmi (siirryt toiseen palveluun)