Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa kuullaan myös suomalaista kirjallisuutta

Tampere-talossa järjestettävä itsenäisyyspäivän juhlakonsertti vie matkalle suomalaiseen mielenmaisemaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puolisonsa Jenni Haukion kanssa vaikuttanut vahvasti konsertin antiin.

Linnan juhlat
Santtu-Matias Rouvali
Santtu-Matias Rouvali vastaili toimittajien kysymyksiin Tampere-talossa.Mari Vesanummi / Yle

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Tampere-talossa huipentuu isossa salissa pidettävään konserttiin. Konserttia luonnehditaan matkaksi suomalaiseen mielenmaisemaan musiikin ja kirjallisuuden siivin.

Solisteina toimivat sopraano Soile Isokoski ja baritoni Waltteri Torikka sekä Vesa-Matti Loiri ja monen musikaalin tähti Maria Ylipää. Sekä Torikka että Ylipää debytoivat ensi kesänä Savonlinnan oopperajuhlilla.

Heidän lisäkseen joukko näyttelijöitä tulkitsee tekstikatkelmia Suomen itsenäisyyden ajanjaksolta. Presidenttiparin kädenjälki näkyy valinnoissa, joita on tehty yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa. Sekä edesmenneiden että nykykirjailijoiden tekstiotteet edustavat proosaa ja runoutta.

Konsertin musiikkikappaleiden ja kirjallisuussisältöjen yhdessä muodostama tarina on yksi näkökulma suomalaisuuteen - siihen, keitä suomalaiset ovat ja kuinka identiteettimme on rakentunut.

Luulen, ettei ensimmäisenä harjoituspäivänä kukaan niitä nuotteja ajattele.

Santtu-Matias Rouvali

Konsertin orkesterina toimii Tampere Filharmonia, jonka ylikapellimestarina toimii Santtu-Matias Rouvali.

Tampere! Porilaisten marssi!

Ylikapellimestari saa partituurit käsiinsä vasta tänään.

– Ei ole paha rasti tämä aikataulu. En ole koskaan tehnyt näiden ihmisten kanssa töitä, mutta hieno siitä tulee, Santtu-Matias Rouvali sanoo.

Konsertti soitetaan tauottomana, eli ”atacca”, jolloin musiikki rullaa eteenpäin koko ajan. Vaikeustaso on normaalia sinfoniakonserttia helpompi, mutta tilaisuutena itsenäisyyspäivän konsertti on jännittävä sekä soittajille että kapellimestarille.

– Luulen, ettei ensimmäisenä harjoituspäivänä kukaan niitä nuotteja ajattele. Siellä vaan mietitään, että minkähänlaiset juhlat tulevat ja mitähän tapahtuu. Kaikki ovat ihan täpinöissään, Rouvali naurahtaa.

Haluamme, että ihmisillä on mahdollisuus kokea konsertti tuoreena.

Helena Hiilivirta

Konsertti kestää noin 50 minuuttia. Ohjelmasta paljastettiin tänään vain konsertin ensimmäinen kappale, Porilaisten marssi harvoin kuultuna Jean Sibeliuksen sovituksena. Konsertissa kuultavien muiden kappaleiden nimiä ei vielä kerrottu, mutta valinnan vaikeutta ei varsinaisesti ollut.

– Suomalaista taidetta on niin paljon olemassa, jokaisella valinnalla on joku tausta. Vaikeampaa oli karsia listaa, kertoo Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta.

Tulevasta konsertista ei haluttu kertoa liikaa, jotta sen yllätyksellisyys säilyisi katsojille.

– Haluamme, että ihmisillä on mahdollisuus kokea konsertti tuoreena, Hiilivirta muotoilee.

Konsertissa esiintyvät myös maineikas tamperelainen nuorisokuoro Sympaatti sekä perinteikäs tamperelainen poikakuoro Pirkanpojat. Konsertti alkaa Tampere-talon isossa salissa noin kello 19.30 presidenttiparin käteltyä kaikki kutsuvieraat.

Tampere-taloon on kutsuttu 1700 vierasta, jotka siirtyvät heti kättelyn jälkeen omille paikoilleen isoon saliin. Kutsuvieraat istuvat salissa maakunnittain.