1. yle.fi
  2. Uutiset

Possunsydämeen piilotetut antibiootit saattavat pelastaa ammutun merikotkan

Heinolan lintutarhalle kiidätettiin siipeen ammuttu ja pahoin nälkiintynyt merikotka. Lintutarhan isäntä Olli Vuori syyttää petovihaa, jonka vuoksi myös rauhoitettuja petolintuja ammutaan surutta.

luonto
Ammuttu merikotka toipuu Heinolan lintutarhalla
Pinsetit ovat hyvä apuväline possunsydäntä syötettäessä.Vihtori Koskinen / Yle

Heinolan lintutarhalle tuotiin vakavasti loukkaantunut täysikasvuinen merikotkanaaras marraskuun puolivälissä. Lintutarhalle saapuessaan lintu oli vain luuta ja nahkaa. Se painoi vain vajaat kolme kiloa.

Lintutarhan isännän Olli Vuoren mukaan täysikasvuisen naarasmerikotkan kuuluisi painaa terveenä jopa kuusi kiloa.- Lintu oli todella heikossa kunnossa. Rinta oli kuin veneen köli, koska lihasmassa oli täysin hävinnyt, Vuori kertoo.

Rinta oli kuin veneen köli, koska lihasmassa oli täysin hävinnyt.

Olli Vuori

Merikotka tuotiin lintutarhalle Suonenjoelta. Suurin osa merikotkista on Vuoren mukaan rengastettuja, ja myös kiinniotetulla naaraalla oli rengas nilkassaan. Rengastuksesta selvisi, että lintu on lähtöisin Sodankylästä. Siellä se on rengastettu poikasena kesällä 2008.

Loukkaantunut merikotka on siis viisivuotias. Kotkan iässä se Vuoren mukaan tarkoittaa, että lintu alkaa olla sukukypsä.

Lintutarhalla hoidossa oleva merikotka saattaa olla niin onnekas, että se pääsee pesintähommiin vielä jonain päivänä.

- Linnun tulevaisuus näyttää hyvältä. Se on alkanut syödä. Antibiootit uppoavat possunsydämenpalaseen upotettuna hyvin. Siipivammakin on alkanut parantua melko hyvin, joten todennäköisesti vapautamme linnun ensi keväänä, Vuori kertoo.

Petoviha ampuu linnutkin taivaalta

Merikotkan ampumistapauksen Olli Vuori pistää petovihan piikkiin. Lintutarhalle kiikutetaan ajoittain muitakin rauhoitettuja petolintuja, jotka ovat ajautuneet haulien lentoradalle.

- Valitettavasti Suomessa on edelleen petovihaa. Pari vuotta sitten lintutarhalta vapautettu kotka löytyi vuosi myöhemmin ammuttuna. Näitä valitettavasti tapahtuu.

Tämäkin kotka yrittää aina vähän napata poskesta, kun sitä ottaa kiinni lääkitsemistä varten.

Olli Vuori

Kotkat ovat säyseitä ja pöllöt kiukkuisia

Lintutarhalla hoidossa olevan merikotkan hoitoennustetta parantaa se, että lintu on erittäin yhteistyökykyinen.

Olli Vuoren mukaan kotkat ovat moniin muihin petolintuihin verrattuna säyseitä kavereita, vaikka kotkakin kyllä nokkaisee, jos ei ole varovainen.

- Tämäkin kotka yrittää aina vähän napata poskesta, kun sitä ottaa kiinni lääkitsemistä varten. Se ei ole kuitenkaan mitään verrattuna verrattuna vaikka kanahaukkoihin tai viirupöllöihin puhumattakaan hiiripöllöistä. Nehän yrittävät tehdä kaikkensa kynsiäkseen ja purrakseen.

Lue seuraavaksi