"Finlandia-hiihdon pitää hakea oppia Vasaloppetista"

Finlandia-hiihdon on tulevaisuudessa noustava maailman arvostetuimpien massahiihtotapahtumien joukkoon, sanoo Hiihtoliiton puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori. Finlandiaan tarvitaan aiempaa enemmän osallistujia ja kansaa vetäviä oheistapahtumia. Myös reitin pidentämistä pitää Vuoren mielestä harkita.

urheilu
Finlandia-hiihto.
Juha-Petri Koponen / Yle

Takana loistava tulevaisuus. Menetetty brändi. Näin tylysti luonnehtii Hiihtoliiton puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori Finlandia hiihdon tilaa.

Vielä 1980-luvulla Finlandia oli maailman suurin massahiihtotapahtuma. Yhä se on Suomen suosituin, mutta ei pärjää kansainvälisessä vertailussa, vaikka Suomessa eletään ennennäkemätöntä hiihtobuumia.

- Finlandia-hiihdon pitäisi pystyä paremmin hyödyntämään hiihtobuumi ja ihmisten kiinnostus terveisiin elämäntapoihin, Vuori sanoo.

Vuori haluaa, että oppia otetaan Vasaloppetista, jossa asiat tehdään hänen mielestään maailman parhaiten.

Vasaloppetiin on ilmoittautunut jo nyt yli 67 000 osallistujaa ja se on loppuunmyyty. Finlandiaan ilmoittautuneita on noin 3 000. Facebookissa Vasaloppetia fanittaa 32 000, Finlandialla peukuttajia on 2700.

Urheileminen ei riitä kansalle

Finlandia-hiihdon osallistujamäärä on kasvanut viime vuosina ja kasvanee nytkin. Suunta on oikea, mutta tämä ei vielä riitä Vuorelle.

- Jokainen tapahtuma kilpailee vapaa-ajan markkinasta ja ihmisten huomiosta. Tapahtumia pitää pystyä sisällöllisesti kehittämään niin, että ne ovat houkuttelevia.

Vuoren visiossa Lahden metsiin kirmaa muutama kymmenen tuhatta osallistujaa. Urheilu ja liikunta ovat silloinkin tapahtuman ydintä, mutta lisäksi pitää kehittää kansaa vetäviä oheistapahtumia.

Takaisin huipulle

Finlandian kehittäminen on osa hiihtourheilun maineenpalautusta.

Finlandia-hiihdon pitäisi pystyä paremmin hyödyntämään hiihtobuumi ja ihmisten kiinnostus terveisiin elämäntapoihin.

Jukka-Pekka Vuori

- Finlandia on hiihtoliiton kannalta tärkeä tapahtuma ja sillä voisi olla iso merkitys brändin kääntämisessä, Vuori arvioi.

Hänen mielestään Finlandia-hiihdon kaltaiselle tapahtumalle on olemassa iso tilaus, mutta töitä sen kehittämiseksi pitää tehdä hartiavoimin.

Vuoren tavoitteena on, että Finlandia-hiihto kuuluu tulevaisuudessa maailman kolmen arvostetuimman massahiihtotapahtuman joukkoon.

”Ketterän kasvun tiellä”

Finlandia-hiihdon päätoimikunnan puheenjohtaja Juha Viljamaa muistuttaa, että Finlandia-hiihto on ollut ketterän kasvun tiellä jo pitkään. Tappiota ei ole tehty 2000-luvulla ja osanottajia on vuosi vuodelta enemmän.

Kannattaa muistaa, että esimerkiksi Vasaloppetilla on ympärivuotisia, palkattuja työntekijöitä. Me pyöritämme tätä seurapohjalta.

Juha Viljamaa

Uutena on tänä vuonna Lasten Finlandia, johon on jo ilmoittautunut 2 500 koululaista.

- Tavoitteena on, että pääsemme yli 10 000 osallistujan. Silloin olemme viiden suurimman tapahtuman joukossa, Viljamaa sanoo.

Järjestävillä seuroilla – Lahden Hiihtoseuralla ja Hollolan urheilijoilla – ei ole Viljamaan mukaan resursseja lähteä kehittämään oheistapahtumia. Riskit ovat liian suuret.

- Kannattaa muistaa, että esimerkiksi Vasaloppetilla on Morassa ympärivuotisia, palkattuja työntekijöitä. Me pyöritämme tätä seurapohjalta.