1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päiväkodin räppäreillä on jou jou -meininki

Seinäjokisen Ylisen päiväkodin lasten musiikkivideo on osa päiväkodin taideprojektia. Kiukkuräppi on tehty ammattilaisten kanssa lasten ideoiden pohjalta ja sen tähtinä ovat lapset. Päiväkodin räppäreiden mielestä Kiukkuräppi oli vähän vaikea, mutta vähän helppo projekti.

Vastaava päiväkodinopettaja Anne Lähdesmäki sekä eskarilaiset Juhani ja Martin iloitsevat Kiukkuräpin valmistumisesta. Kuva: Johanna Manu / Yle

Ylisen päiväkoti Seinäjoella on täynnä räppäreitä. Päiväkodissa vuonna 2008 alkanut taideprojekti on aikaansaanut maanantaina Seinäjoen kaupungin sivuilla julkaistun Kiukkuräppi-musiikkivideon. Video on parissa päivässä kerännyt netissä pari tuhatta katsomiskertaa.

– On kivaa olla räppäri ja räp on kivaa, sanovat pienet musavideotähdet.

– Kiukkuräpin katselumäärä on mahtava. Mikä tärkeintä, sen myötä lapset tulevat huomioiduiksi ja se taiteen ja kulttuurin merkitys, mitä teemme lasten kanssa. Se tuntuu sydämessä hyvältä, sanoo vastaava päiväkodinopettaja Anne Lähdesmäki.

Taideprojektissa musiikkivuosi

Ylisen päiväkodin ilmaisupainotteisessa taideprojektissa on meneillään musiikkivuosi, johon Kiukkuräppikin kuuluu.

– Kiukkuhirviö-kirjan innoittamana teimme viime vuonna Kiukkuräppi-version numero yksi. Kun musiikkivuosi alkoi, päätimme Louhimon kanssa, että tehdään siitä musiikkivideo. Niin se on kasvanut ja kasvanut, Anne Lähdesmäki kuvailee prosessia.

Mukana musiikkivideon toteutuksessa on ollut joukko seinäjokisia musiikkitoimijoita sekä ohjaamassa, käsikirjoittamassa että räppiä taltioimassa. Nauhoituksia ja kuvauksia tehtiin Seinäjoen kaupunginteatterilla ja Rytmikorjaamolla oman päiväkodin lisäksi. Sanoituksen ja musiikin pohjana ovat lasten omat ajatukset.

– Prosessi on se tärkein. Sen aikana kasvetaan, opitaan sanallistamaan, keholla ilmaisemaan ja siinä lapsen itsetunto kasvaa, Lähdesmäki kertoo.

"Sillai vähän räpin tahtiin"

Päiväkodin lapsille räppääminen on ollut syksyn ykkösjuttu. Musavideon tekeminen oli kokemus.

– Vähän vaikeeta, mutta vähän helppoa, lapset kuvailevat työstämistä.

– Joskus aina tulee kuuma, mutta sitten lopussa sai mehua ja keksin.

Vaikka kiukku on tuttua, oli oikean tunnelman löytämisessä kuvausten aikaan haasteensa.

– Ihan ei ilme meinannut mennä kiukkuun, lapset sanovat.

Nyt, kun musiikkivideo on valmis, osaavat lapset jo opastaa toimittajaakin räppäämisen oikeisiin liikkeisiin.

– Sillai vähän räpin ja musiikin tahtiin tekee sopivia liikkeitä. Vähän semmoista jou jou -liikettä.