Tervetuloa pilvikirkkoon – sisään virtuaalihahmona

Pilvikirkko, virtuaalikirkko, 3D-kirkko - uudella lapsella on monta nimeä. Haukiputaan upeasti koristellusta puukirkosta on tehty kolmiulotteinen malli. Pilvikirkkoon voi astua sisään, liikkua ja osallistua tilaisuuksiin luomalla itsestään internetissä virtuaalihahmon.

Ajankohtainen kakkonen
Haukiputaan vanhasta puukirkosta on tehty 3D-malli. Pilvikirkossa voi liikkua luomalla virtuaalihahmon.

Haukiputaan pilvikirkossa yhdistyy vanha ja uusi luovalla tavalla. Yli 250-vuotiaasta kirkosta on tehty tarkka kolmiulotteinen malli. Malli on tallennettu tietokoneen muistiin ja kirkkoon pääsee sisään internetin välityksellä. Pilvikirkossa voidaan järjestää iltahartauksia ja jumalanpalveluksia, joihin osallistujat kirjautuvat sisään virtuaalihahmoina.

Toppeliuksen kirkkomaalauksista se lähti

Mikael Toppeliuksen 1770-luvulla Haukiputaan kirkkoon maalaamat uhkeat raamatunhistorialliset teokset antoivat alkusysäyksen myös pilvikirkolle. Kirkon 250-juhlien kunniaksi tilattiin arkkitehti Ilpo Okkoselta juhlakirja Toppeliuksen seinämaalauksista. Okkonen ehdotti seurakunnalle pilvikirkon luomista. Seurakunta innostui asiasta.

- Kirkosta tehtiin 3D-laserkeilaus sisältä ja ulkoa, kertoo Oulu 3D:n luova johtaja Ilpo Okkonen. - Sen perusteella tiedettiin tarkkaan mikä lauta on missäkin kohdassa, millaiset materiaalit, penkit ja halkeamat.

Työssä hyödynnettiin Oulussa kehitettyä, vapaaseen lähdekoodiin perustuvaa 3D-teknologiaa.

Virtuaalihahmo voi lentää kirkossa

Pilvikirkko on vuorovaikutteinen.

- Oma virtuaalihamo voi tehdä kaikkea, mitä kirkossa tehdään, kertoo Oulu 3D:n toimitusjohtaja Tiina Hynninen. - Voine valita penkin, voin kulkea kirkossa ja voin jopa mennä ystävän viereen kuiskuttelemaan, koska hahmoilla on nimitagit.

Virtuaalihahmo voi tehdä myös sellaista, mikä todellisuudessa on mahdotonta. Hahmo voi nousta vaikka kirkon kattoon tutkimaan Toppeliuksen töitä.

- Jumalanpalveluksen yhteydessä ei toki lennetä, sanoo Hynninen

Evankeliumia nettisurfailijoille

Haukiputaan seurakunnassa uskotaan, että pilvikirkko vetoaa ihmisiin, joita perinteinen kirkossakäynti ei kiinnosta.

- Esimerkiksi rippikoulutyössä voidaan elävöittää opetusta vierailemalla pilvikirkossa, näkee kirkkoherra Jaakko Kaltakari

- Toivon, että netissä surfailevat voivat tarttua tähän ja löytää evankeliumin ilosanomaa ikäänkuin sattumalta, sanoo seurakunnan lähetyssihteeri Helena Ylimaula

Lisää Haukiputaan pilvikirkosta Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa tiistaina klo 21.00